venerdì 23 marzo 2018

Parandalimi Onkologjik

Kancerogjeneza eshte procesi gjate se cilit faktore determinues nderhyjne ne momente te ndryshme duke bere te mundur avancimin e vete procesit. Ne kete proces kemi nje faze fillimi qe pasohet nga momenti i instalimit dhe pastaj perparimi.

lunedì 19 marzo 2018

Tuberkulozi dhe Kolla

Rreth 9.6 milion persona ne gjithe boten zhvilluan tuberkuloz aktiv ne vitin 2014 dhe rreth 1.5 milion vdiqen si rezultat i tuberkulozit (WHO Global Tuberculosis Report 2015) . Kolla e cila shpeshhere eshte me sputum, eshte simptoma me e zakonshme ne individet me tuberkuloz pulmonar. 

sabato 17 marzo 2018

Aspergiloza Pulmonare Invazive - Galactomannani

Aspergiloza pulmonare invazive ndodh kryesisht ne pacientet me faktore rreziku specifike si neutropenia per nje kohe te gjate, trapiant organesh ose palce, perdorim per kohe te gjate i kortikosterideve ose imunodeficiencat e renda te trasheguara.

mercoledì 29 novembre 2017

Manifestimet Ekstrapulmonare te Sarkoidozes

Granulomat e sarkoidozes mund te prekin cdo organ, megjithse ne shumicen e rasteve shfaqet me prekje te linfonodeve intratorakale dhe te pulmoneve. Manifestimet ektrapulmonare perfshijne ato:

sabato 28 ottobre 2017

Mikobakteriet jo Tuberkulare

Nen kete emertim futen llojet e mikobakterieve pervec kompleksit te Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. africanum, M. microti, M. canetti, M. caprae, M. pinnipedii, M. suricattae dhe M. mungi) dhe atyre qe shkaktojne lebren (M. leprae dhe M. lepromatosis).

sabato 16 settembre 2017

Miratohen 2 Barna te Reja per SPOK

Agjencia Europiane e Barnave (EMA) ka miratuar 2 ilace te reja per  trajtimin e bronkopneumopatine kronike obstructive (njohur ndryshe si SPOK, semundje pulmonare kronike obstruktive) per gradat e moderuara dhe te renda.

venerdì 26 maggio 2017

Aspirimi versus Drenazh Pleural ne Pneumotoraksin Spontan

Pneumotoraksi spontan mund te jete primar ose dytesor kur shkaktohet nga nje patologji pulmonare baze. Ne pergjithsi jemi mesuar qe ne rastet e pneumotoraksit te vendoset drenazh torakal dhe ne raste te vecanta mund te kryhet aspirimi si metode me pak invazive.

domenica 14 maggio 2017

Femije me Trup te Huaj te Gelltitur

Femije 3 vjec, paraqitet ne urgjence pasi kishte gelltitur nje gozhde (nuk ka te dhena me te detajuara). Ne urgjence u krye nje radiografi me kontrast oral qe lokalizonte trupin e huaj ne stomak. Pacienti u vleresua nga endoskopisti dhe nga anestezisti. U krye heqja e trupit te huaj me fibrogastroskopi, nen anestezi totale. Procedura shkoi pa komplikanca.

(Trup i huaj ne stomak)
(Imazhi: Ilir Halili)

martedì 21 marzo 2017

Trajtimi i Tuberkulozit

Trajtimi i tuberkulozit permban disa antibiotike te ndryshem ne regjim. Koncepti baze qe fshihet pas protokolleve eshte shmangia e rezistencave duke perdorur disa antibiotike bashke.

Mycobacterium Tuberculosis
(Imazhi: Janice Carr - CDC/ WikimediaCommons/ CC0)

martedì 17 gennaio 2017

Noduset e Tiroides - Shenime Klinike

Semundjet nodulare te tiroides jane te perhapura ne popullate. Perllogaritet qe mundesia per te zhvilluar nje nodus te tiroides eshte 5 – 10% gjate jetes. Nderkohe qe semundja nodulare eshte e zakonshme, 7 – 15% e tyre jane malinje. Te zbulohet ne kohe kjo pjese eshte themelore. Mjeku duhet te mundohet te arrije ne nje diagnoze ne sa me pak kohe duke qene se kjo mund te ndikoje ne prognozen e semundjes. Menyra se si kerkohet kjo diagnoze ndikohet edhe nga aftesia e mjekut per te dalluar patologjite beninje nga malinje ne menyre sa me te sakte dhe me kosto sa me te permbajtur.