mercoledì 9 marzo 2011

Morula

Morula


Ajo qe filloi me bashkimin e 2 gameteve,vazhdon me ndarjet e njepasnjeshme duke u shtuar ne numer dhe ne kompleksitet. Zigota ndahet ne 2, pastaj 4, 8 e keshtu ne vazhdim. 8 qelizat e para jane te gjitha njelloj (marrin emrin staminale totipotente) prej te cilave mund te perftohet çdo qelize e trupit. Per 9 muaj ai numer i vogel qelizash do rritet rreth 200 miliarde here.

Pas 4 ditesh nga fekondimi jemi ne 16 qeliza (keto qeliza marrin emrin blastomere) dhe quhet morule (foto qe shihni). Keto qeliza nuk jane vendosur akoma ne uterus.Kjo gje ndodh ne diten e 6. Ne diten e 14 morula do marre emrin blastule. Blastula eshte e perbere nga rreth 100-150 qeliza.

"Nuk mbajme mend dite, mbajme mend momente"
(Cesare Pavese)