domenica 17 aprile 2011

Terapia Antivirale dhe CD4+

Fillimi i terapise antivirale para se numri i CD4+ te jete me i vogel se 500, permireson mbijetesen, raporton revista New England Journal of Medicine.


Studimi perfshin 2 grupe me nje total prej 17.500 paciente te infektuar me HIV por pa simptoma. Ne grupin e pare, pacientet qe vonuan trajtimin deri kur numri i CD4+ ra ne vlerat 351-500 qeliza/cm kub paten nje rritje te rrezikut te vdekshmerise 69% krahasuar me ata qe kishin te njejtin numer por qe filluan trajtimin. Ne grupin e dyte, ne menyre te ngjashme, ata qe vonuan trajtimin deri kur CD4+ ra nen 500 ose me poshte, paten nje rritje te rrezikut te vdekshmerise 94% krahasuar me ata qe filluan trajtmin me heret.

Ne editorialin e NEJM, Dr. Paul Sax dhe Lindsey Baden thane qe 5 vite me pare, mjeket "do kishin bere nje zgjedhje te mire" nese vononin trajtimin e pacienteve pa simptoma me nje numer CD4+ me teper se 500, por tani, "duhet te jemi gati" per te filluar nje terapi per keto paciente qe jane te interesuar me filluar, perfundojne ata.

Citime:
Mari M. Kitahata, M.D. et al.  Effect of Early versus Deferred Antiretroviral Therapy for HIV on Survival . N Engl J Med 2009;360
Artikulli i plote [Link] (Artikulli i Plote)
Editoriali i NEJM [Link] (Kerkon regjistrim per te lexuar artikullin e plote)