mercoledì 10 agosto 2011

Cmimi Nobel 2010 per Mjekesine

Nobeli per mjekesine ose fiziologjine per vitin 2010 ju dha Robert G. Edwards per zhvillimin e fekondimit in vitro.

Nobeli per mjekesine ose fiziologjine per vitin 2010  ju dha Robert G. Edwards per zhvillimin e fekondimit in vitro: kerkimet e tija "kane bere te mundur trajtimin e sterilitetit qe godet nje pjese te madhe te njerezimit dhe me shume se 10% te kopjeve ne bote".

Per revisten "Le Scienze" Edwards - bashke me Ruth E. Fowler - pershkruajti ne mars 1971 kerkimet e tij me artikullin "Embrione njerezore ne laborator".

Robert G. Edwards lindi ne 1925 ne Manchester, Angli. Ka studjuar biologji ne Universitetin e Galles ne Bangor dhe pastaj ne Universitetin e Edimburgut, duke u specializuar ne vitin 1955 me nje teze mbi zhvillimin embrional tek miu. Me pas u be pjese e National Institute for Medical Research ne Londer ku filloi studimet e tija mbi procesin e fekondimit tek njeriu. Ne 1963, Edwards punoi ne Cambridge, ne fillim ne universitet dhe pastaj ne Kliniken Bourn Hall, themeluar nga Patrick Steptoe, qe ishe e para qender ne bote qe praktikoi fekondimin in vitro.

Robert Edwards aktualisht eshte profesor ne Universitetin e Cambridge.

Le Scienze Tetor 2010