martedì 27 settembre 2011

Antigreg - Skeda Teknike

Permbledhjet e Karakteristikave te Ilaçit
1. EMERTIMI I ILAÇIT
ANTIGREG

2. PERBERJA
Nje tablete e veshur permban:
Lende vepruese: tiklopidine klorhidrat 0.250 g
Lende te tjera (eksipiente): niseshte misri, celuloze mikrokristaline, hidroksipropilceluloze, stearat magnezi, dioksid titani, polietilenglikol 6000

3. FORMA FARMACEUTIKE DHE PARAQITJA

Kuti me 30 tableta te veshura me film.4.1 PERDORIMET

Pengon agregimin e trombociteve dhe formimin e trombeve (mpiksjen e gjakut brenda vazave).
Antigreg indikohet per parandalimin dytesor (profilaksine sekondare) te ngjarjeve qe shoqerohen me zenien e eneve te gjakut dhe per pasoje me qarkullim te pamjaftueshem te gjakut ne nivelin e eneve te gjakut, trurit dhe zemres, ne te semure te rrezikuar nga mundesia e formimit te trombeve (mpiksjeve) qe mund te  shkaktojne mbylljen e plote te eneve te gjakut (arteriopati obliterante periferike, infarkt miokardi te kaluar, atake ishemike tranzitore rekurrente ne te shkuaren, iktus cerebral ishemik, angine te paqendrueshme).
Ne te semuret me infarkt miokardi te kaluar dhe me atake ishemike tranzitore rekurrente, perdorimi i Antigreg duhet te rezervohet per rastet qe nuk tolerojne dot acidin acetilsalicilik (aspirinen) ose per rastet kur kjo e fundit nuk eshte treguar efikase.
Antigreg gjithashtu indikohet: ne parandalimin e rimbylljes se by-passeve aorte-koronare, gjate qarkullimin ekstrakorporeal (jashte trupit), gjate hemodializes dhe ne trombozen e venave qendrore (centrale) te retines.

4.2 DOZAT DHE MENYRA E PERDORIMIT
Per nje trajtim afatgjate keshillohet te merren 1–2 tableta ne dite, gjate ushqimit.

4.3 KUNDERINDIKIMET

Mbindjeshmeri e njohur ndaj tiklopidines.
Tiklopidina eshte e kunderindikuar ne paciente te cilet vuajne ose kane vuajtur nga leukopenia (pakesim i numrit te rruazave te bardha te gjakut), trombocitopenia (pakesim i numrit te trombociteve) apo nga shfaqje te mungeses se rruazave te bardha, te cilat mund te paraqiten me kuadrin simptomatologjik karakteristik te pakesimit te leukociteve dhe me lezione te mukozes se gojes dhe mukozave te tjera (agranulocitoze).
Ne pacientet e prirur per gjakrrjedhje (hemorragji) ose me semundje te gjakut qe shkaktojne zgjatje te kohes se hemorragjise.
Lezione organike, te prirura per gjakderdhje (ulcera te traktit gastrointestinal, varice te ezofagut, etj).
Aksidente vaskulare cerebrale me natyre hemorragjike ne fazen akute.
Semundje te renda te melçise.
Ne disa raste, gjate trajtimit me tiklopidine, jane raportuar leukopeni dhe trombocitopeni, ndonjehere te parikthyeshme, prandaj bari duhet te perdoret vetem kur eshte i domosdoshem (i pazevendesueshem).

Perdorimi i tiklopidines per parandalim paresor ne persona klinikisht te shendetshem eshte

kategorikisht i ndaluar.

4.4 KUJDESI GJATE PERDORIMIT DHE PERKUJDESJE TE VEÇANTA
Perpara fillimit te trajtimit dhe çdo 15 dite gjate tre muajve te pare te mjekimit eshte e nevojshme qe te kryhen kontrollet e gjakut, duke treguar kujdes te vecante per numrin e rruazave te bardha (leukociteve) dhe trombociteve.
Trajtimi duhet te nderpritet te pakten nje jave perpara nderhyrjeve kirurgjikale (perveç rasteve kur veprimi antitrombotik eshte i nevojshem) per shkak te gjakderdhjeve qe mund te nxise ky bar. Pas nderprejes se trajtimit, perpara kryerjes se nderhyrjes kirurgjikale, keshillohet qe te vleresohet ne se veprimi i barit ne kohen e ndalimit te hemorragjise eshte zhdukur.
Ne rastet e heqjes se dhembeve duhet te njoftoni mjekun stomatolog per trajtimin qe jeni duke perdorur.

Sa here qe gjate trajtimit ju shfaqet faringit, ulcerime te mukozes se gojes, dhimbje fyti, ethe, gjakderdhje ose hematoma, perdorimi i metejshem i barit duhet te nderpritet menjehere dhe duhet te njoftohet mjeku. Rifillimi i mjekimit mund te behet vetem pas kontrollit urgjent te analizave te gjakut dhe vleresimit klinik te gjendjes.
Pacientet me semundje celiake mund ta perdorin pa rrezik kete bar.

4.5 NDERVEPRIMET ME BARNAT E TJERE
Keshillohet qe te shmanget shoqerimi i barnave antiinflamatore josteroide (p.sh aspirina) me barna antikoagulante (heparine, antivitaminike K) dhe barna te tjere antiagregues trombocitare.
Gjithashtu, duhet te shmanget shoqerimi me barna te tjere me veprim te mundshem toksik mbi palcen e kockave.

4.6 SHTATEZANIA DHE GJIDHENIA
Nuk keshillohet perdorimi i ketij bari gjate shtatzenise dhe ne periudhen e ushqyerjes me gji.

4.7 EFEKTET E PADESHIRUARA
Gjate trajtimit me tiklopidine jane verejtur:
-  Shfaqje hemorragjike
-  Ndryshime te numrit te qelizave te gjakut: pakesim i numrit te leukociteve (rruazave te bardha) dhe trombociteve, agranulocitoze, frenim  i funksionit te palces kockore  (veçanerisht te renda ne pacientet e moshuar)
-  Çrregullime gastrointestinale (te perziera, dhimbje stomaku, heqje barku)
-  Çrregullime te disa treguesve te funksionit te melçise (transaminazave dhe bilirubines); per kete arsye  keshillohet qe gjate trajtimit te kontrollohet periodikisht funksioni i melçise
-  Shperthime ne lekure, me natyre alergjike, qe kalojne pas nderprerjes se trajtimit
-  Marrje mendsh
-  Njolla me ngjyre te kuqe te erret ne lekure per shkak te shtimit te shkaterrimit te trombociteve

6. AFATI I SKADIMIT DHE RUAJTJA E BARIT

Mos e perdorni barin pas kalimit te dates se skadences te shenuar ne kuti.
BARI DUHET TE MBAHET NE VENDE TE PAARRITSHME NGA FEMIJET.

7.1 SHOQERIA PRODHUESE
VECCHI & C PIAM S.A.P.A. -ITALI;  GEYMONAT S.P.A. -ITALI

7.2 ZOTERUES I LEJES SE TREGTIMIT
VECCHI & C PIAM S.A.P.A. - ITALI

8. ÇMIMI I ILAÇIT : 3.3 euro (Çmimi i miratuar nga Komisioni i Çmimit te Barnave 2010. Lista e konsultueshme ne faqen e Ministrise se Shendetesise)

9. NUMRI I REGJISTRIMIT: REGJ. 619/05.11.2008

10. DATA E RISHIKIMIT TE FUNDIT
:
Rishikimi i fundit i fletes udhezuese nga Agjensia Italiane e Barnave: 1 qershor 2005

Kjo skede teknike eshte e paraqitur ne faqen e distributorit farmaceutik Farmaplus.
Farmaciaplus
Web: www.farmaplus.net
e-Mail: info@farmaplus.net
Adresa: Rr. Fosina Plaku, Nr 14. 10009, Tirane, Albania
Tel: +355 68 4048881
Fax: +355 4 246 817