lunedì 24 ottobre 2011

Fekondimi


Fekondimi ndodh me hyrjen e spermatozoideve ne veze. Sapo deperton ne brendesi i pari, e gjithe siperfaqja e vezes i nenshtrohet nje depolarizimi qe bllokon hyrjen e spermatozoideve te tjere dhe ben te mundur qe veza te fekondohet nga nje spermatozoid i vetem...Bashkimi i 2 gameteve, spermatozoidit dhe vezes, formojne ate qelize qe do i jape jete nje individi ne te ardhmen. Pra, formohet ajo qe quhet zigote. Spermatozoidet, te leshuar bashke me lengun seminal, shkojne nga 40-120 milion/ml. Pasi leshohen ne vagine, levizin me nje shpejtesi rreth 2-3 mm/min . Duhet te pershkojne nje rruge rreth 100-150 mm deri tek tubat e Fallopit ku do te ndodhe edhe fekondimi.