martedì 8 novembre 2011

Per nje Grusht Qeliza - Morula

Ajo qe filloi me bashkimin e dy qelizave, do te kthehet ne nje fabrike qelizash. Nga kjo qelize, do te lindin dy, pastaj kater e keshtu ne vazhdim. Deri ne tete, jane te njejta dhe te padiferencuara (te ashtequajtura totipotente, sepse secila mund te formoje cilendo qelize te organizmit).


Mendoni qe ne 9 muaj ky grup qelizash, qe fillimisht ishte i vogel ne numer, do te rritet mbi 200 miliard here. 4 dite pas fekondimit, jemi vetem 16 qeliza (blastomere) qe akoma nuk jane vendosur ne miter. Jemi ne nje faze ndarjesh qe quhet morule. Ne diten e 14 do te pergatitet vendosja e asaj qe quhet blastule dhe qe eshte e perbere nga 100-150 qeliza.