sabato 31 dicembre 2011

Nje Rreze Drite ne Erresire


I lidhur pas kordonit umbelikal, fetusi rritet (6 cm gjatesi, 20 gram, ndermjet javes se dymbedhjete dhe pesembedhjete) dhe fillon te levize krahet dhe kembet ne placente e cila eshte zhvilluar plotesisht. Syte jane formuar, qepallat jane te mbyllura.


Ne brendesi te placentes fetusi eshte i rrethuar nga nje erresire e plote, edhe pse me shume mundesi eshte ne gjendje te perceptoje ndryshimet e drites se jashtme. Disa eksperimente kane treguar qe nese drejtohet nje rreze drite e forte mbi barkun e nenes, fetusi frikesohet dhe pulsimet shpejtohen me 15 te rrahura ne minut.