venerdì 27 aprile 2012

Floket e Pare


Nje fetus ne javen e nentembedhjete te shtatzanise eshte i mbuluar nga nje shtrese e holle qimesh (pushi), qe do te zhduket perpara lindjes; do te mbese vetem pjesa ne koke.


Ne te vertete, kur lindin, disa femije kane me teper floke se disa te tjere. Kjo vjen si pasoje e faktin qe gjate muajit te gjashte te shtatzanise zhvillohen rrenjet e qimeve, nga gjate muajit te shtate lindin floket. Ky cikel themelor mbaron njekohesisht dhe te gjithe floket bien njekohesisht: nese kjo ndodh kur femija eshte akoma ne barkun e nenes, ai lind tullac, perndryshe floket e tij do te paraqiten te shtrire. Gjithsesi, keto diferenca ndikohen nga elemente gjenetike.