mercoledì 30 gennaio 2013

Dhimbja e Fytit


Dhimbja e fytit, njohur si faringit (inflamacion i faringut) ose tonsilit (inflamacion i bajameve) eshte nje nder shqetesimet me te zakonshme.

SHKAQET E DHIMBJES SE FYTIT
Pjesa me e madhe e dhimbjeve te fytit shkaktohet nga infeksione virale, mikroorganizma te vegjel qe nuk u pergjigjen antibiotikeve. Shembujt perfshijne dhimbjet e fytit gjate gripit ose mononukleozes infektive (semundje virale e karakterizuar nga dhimbje fyti, temperature dhe zmadhim i gjendrrave linfatike). Shkaqe te tjera jane:
-          Infeksione bakteriale perfshire ketu edhe streptokokun
-          Kollitja e tepert
-          Lageshtia e ulet (per shembull tek personat qe marrin fryme me goje kur i kane hundet te bllokuara)
-          Tymi i duhanit dhe ndotja
-          Alergjite

Dhimbja e Fytit

SI KRYHET DIAGNOZA E DHIMBJES SE FYTIT
-          Duke ekzaminuar fytin
-    Kryerja e nje tamponi per analize mikrobiologjike ne laborator kur dyshohet per nje infeksion bakterial; nje analize e shpejte per streptokokun ose nje rritje mikrobiologjike ne kushte laboratorike, mund te tregojne nese kemi te bejme me nje infeksion. Rezultatet e kesaj te fundit kerkojne disa dite.

TRAJTIMI I DHIMBJES SE FYTIT
-        Nese shkaku i dhimbjes se fytit eshte viral, doktori juaj do tu rekomandoje te pini shume lengje, te pushoni dhe te merrni ilaçe kundra dhimbjeve nese nevojiten. Antibiotiket nuk ndihmojne shume dhe nuk do te ulin gjatesine e nje dhimbje te fytit te shkaktuar nga viruse.
-        Pika per kollen dhe gargarizmat me uje te vaket mund te ndihmojne per te qetesuar disi dhimbjen e fytit.
-       Antibiotiket pershkruhen kur analizat e laboratorit tregojne qe dhimbja e fytit eshte e shkaktuar nga nje bakter si per shembull streptokoku.
-      Te perdoresh antibiotike atehere kur nuk eshte e nevojshme mund te shkaktoje efekte anesore tek personi qe i merr si dhe rezistence  ndaj antibiotikeve.  Rezistenca ndaj antibiotikeve eshte perhapur vitet e fundit si pasoje e nje mbiperdorimi te antibiotikeve. Bakteriet rezistente ndaj antibiotikeve duhet te trajtohen me antiobiotike te tjere me te fuqishem dhe jane me te veshtire per tu kuruar.
-      Nes pershkruhen antibiotike, eshte e rendesishme qe ilaçet te merren ashtu si pershkruhen dhe per gjatesine e kohes qe eshte pershkruajtur. Nese ato ndalen para kohe sepse simptomat jane zhdukur, rrezikohet qe te zhvillohet rezistenca. Gjithmone mbarojeni ciklin e antibiotikeve.

KOMPLIKIMET E DHIMBJES SE FYTIT
-         Dhimbjet e fytit te shkaktuar nga viruset permiresohen vete, zakonisht brenda 1 jave, pa komplikime.
-        Nese kemi te bejme me nje infeksion nga streptokoku qe nuk trajtohet per nje kohe te gjate, mund te shkaktoje formimin e nje abcesi ne fyt, temperature reumatike dhe mund te shkaktoje demtime ne zemer, ose glomerulonefrit qe shkakton demtim te veshkave. Keto komplikime shihen gjithmone e me pak ne vendet e zhvilluara.

JAMA 2004; 291 (13) : 1664

[Informacionet e paraqitura ne keto shkrime jane te pershtatshme per shumicen e rasteve por nuk mund te zevendesojne kurre nje diagnoze mjeksore dhe kurrsesi nuk duhet te jene shkas per te ndermarre nje iniciative vetjake per te filluar nje terapi ose nderhyrje . Per nje informacion me te plote mbi gjendjen tuaj shendetsore , ju keshillojme ti drejtoheni mjekut tuaj. Kete faqe mund tua jepni  pacienteve tuaj per qellime informative mbi dhimbjen e fytit]

"U lodha duke u munduar te qendroj i shendetshem"
(Steve Yzerman)