giovedì 30 maggio 2013

Fingolimod ne Sklerozen Multiple

Cili eshte mekanizmi i veprimit te fingolimod?
Dalja e linfociteve jasht nyjeve limfatike varet nga perfshirja e nje receptori te lidhur me nje proteine G, S1P1, qe gjendet ne siperfaqen e linfociteve. Lidhja per kete receptor, sfingozina dhjamore S1P, gjendet kryesisht ne serum dhe limfe. Fingolimod, i njohur si FTY720, eshte i ngjashem ne strukture me S1P. Fingolimod fosforilizohet in vivo pas merrjen ne rruge orale dhe mund te lidhe kater nga pese receptoret e njohur S1P. Ne nyjet limfatike, fingolimod fillimisht vepron si agonist i receptoreve S1P1 dhe pastaj kthehet ne nje antagonist funksional te fuqishem, duke çuar ne nje thithje ne brendesi te qelizave T te receptoreve S1P1. Si pasoje , linfocitet nuk i pergjigjen me sasise se S1P dhe qendrojne ne brendesi te nyjeve limfatike.

Fingolimod ne Sklerozen Multiple

mercoledì 8 maggio 2013

Gjenetika dhe Kanceri i Gjirit


Kanceri i gjirit eshte kanceri me i zakonshem qe diagnostikohet tek grate pas kancerit te lekures dhe eshte ne vendin e dyte per sa i perket vdekjeve nga kanceri, pas atij te mushkerive. Shume gra me kancer te gjirit kane anetare te familjes me histori kanceri te gjirit, dhe shkencetaret mendojne qe kjo dobesi ndaj kancerit te mushkerive ka nje perberje gjenetike (te trasheguar). Mutacionet (ndryshime gjenetike te trasheguara) e 2 gjeneve (segmente te ADN-s qe jane njesi biologjike te trashegimise) duket se jane pergjegjes ne rreth 5% te kancereve te gjirit qe diagnostikohen çdo vit ne Shtetet e Bashkuara.