venerdì 21 giugno 2013

Te Renurit te Fiket (Sinkope)

Te renurit te fiket, gjithashtu e njohur ne terminologjine mjekesore si sinkope, eshte nje humbje e perkohshme e vetedijes, shpeshhere e shoqeruar me rrezim ose me nje nevoje te forte per tu shtrire, e ndjekur nga nje marrje veteje spontane. Shkaku me i zakonshem i te renurit te fiket eshte nje ulje e perkohshme e fluksit te gjakut ne tru. Perveç rrezikut te demtimit fizik nga rrezimi, zakonisht te renurit te fiket ne vetevehte nuk eshte nje problem serioz i shendetit. Gjithsesi, ndonjehere te renurit te fiket mund te jete shenje e nje çrregullimi te rende, keshtu qe eshte e rendesishme te zbulohet shkaku.

Te Renurit te Fiket

venerdì 14 giugno 2013

Pneumotoraksi si Komplikim i nje AgoBiopsie Polmonare

Pacient mashkull , 72 vjeç, shtrohet ne urgjence per dispne, asteni dhe temperature. Nje radiografi e kryer para shtrimit ne urgjence tregon pranine e nje mase polmonare ne zonen ilare te djathte. 

mercoledì 12 giugno 2013

Erlotinib dhe Gefitinib ne Kancerin Polmonar jo me Qeliza te Vogla ne Faze te Avancuar

Kanceri polmonar jo me qeliza te vogla (eng. non–small-cell lung cancer (NSCLC))  , ne faze te avancuar, konsiderohet aktualisht si nje semundje e pakurueshme per te cilen kemioterapia e standartizuar ofron permiresime te vogla ne mbijetesen totale kundrejt nje vdekshmerie dhe morbiditet (semundshmeri) te larte. Edhe me shtimin e agjenteve te rinj kemioterapeutik si bevacizumab, mesatarja totale e mbijeteses se pacienteve me NSCLC te metastatizuar eshte afersisht 1 vit.

venerdì 7 giugno 2013

Nga Barku i Nenes - Live


Pamjet me fantastike te barkut te nenes i ofron ekografia 4D qe tregon imazhin tridimensional ne levizje ne cdo moment: keshtu shihet fetusi nderkohe qe leviz duart, thith gishtin ose luan me kordonin umbelikal. Pamja me e mire ofrohet pas javes se 25.