venerdì 21 marzo 2014

Matja e Dhjamrave te Humbura me Jashteqitjet ne Pacientet me Fibroze Cistike

Analiza me e sakte per te analizuar situaten digjestive ne nje individ me fibroze cistike eshte analiza kuantitative e dhjamrave te humbura me jashteqitjet (feçe) ne 72 ore. Ne fakt, dhjamrat jane nder perberesit ushqimor qe jane me te veshtiret per tu tretur dhe per tu thithur. Nje korregjim i mire i difektit digjestiv me enzimat pankreatike matet duke vleresuar nese terapia arrin te ule ne menyre domethenese ose te normalizoje humbjet e dhjamrave me jashteqitjet (steatorrea), qe jane domethenese ne nje individ me insuficience pankreatike te patrajtuar.

mercoledì 5 marzo 2014

Hemoftiza - Diagnozat Diferenciale


Hemoftiza mund te shkaktohet nga nje sere semundjesh te rrugeve te frymemarrjes, ne veçanti nga bronkiti ose bronkiektazite. Shkaqe te tjera perfshijne karcinomen bronkiale, metastazat nga kancere, karcinoidi bronkial.

sabato 1 marzo 2014

Ne Origjinen e Leucemise Mieloide Akute

Nje mutacion gjenetik i pranishem ne shume klone te qelizave staminale hemopoietike mund te shpjegoje gjysmen e rasteve te perseritjeve (ita. ricadute) ne te semuret ne leucemine mieloide akute. Zbulimi sugjeron qe ato staminale duhet te konsiderohen si shenjester terapeutike qe nga fillimi i semundjes dhe paraqesin mundesine per te vleresuar rrezikun e semundjes ne personat qe mund te kete ate mutacion.