lunedì 30 giugno 2014

FDA Aprovon Afrezza (Insuline e Thithshme) per Trajtimin e Diabetit

FDA (Food and Drug Administration) amerikane aprovoi me date 27 qershor 2014 Afrezza (insuline njerezore) pluhur per tu thitur, insuline e thithshme me veprim te shpejte, per  te permiresuar kontrollin e glicemise ne te rriturit me diabet. Afrezza eshte nje insuline e thithshme me veprim te shpejte qe jepet perpara çdo vakti, ose brenda 20 minutash nga fillimi i vaktit.

(Imazhi: Public Domain CC0)

giovedì 19 giugno 2014

Gjenoma e Njeriut - Nje Veshtrim i Pergjithshem

Me gjenomen e njeriut nenkuptojme te gjithe materialin gjenetik qe ndodhet ne berthamen e qelizave. Duhet te kemi parasysh qe perveç materialit gjenetik qe ndodhet ne berthame ka edhe material gjenetik qe ndodhet ne mitokondri por qe qendron jashte ketij perkufizimin.

giovedì 12 giugno 2014

Kolesteroli Total, Kolesteroli HDL dhe LDL [Analiza Laboratori]

VLERAT NORMALE
Kolesteroli total
Te rriturit: <200 mg/dl (5.2 mmol/l)
Femijet: 125 – 200 mg/dl (3.27 – 5.2 mmol/l)

Kolesteroli HDL (ang. High Density Lipoprotein) (i ashtequajturi kolesteroli "i mire")
Te rriturit: >50 mg/dl (>1.40 mmol/l)

Kolesteroli LDL (ang. Low Density Lipoprotein) (i ashtequajturi kolesteroli "i keq")
Te rriturit: <100 mg/dl (<2.56 mmol/l)

Kolesteroli VLDL (Very Low Density Lipoprotein)
25-50%

venerdì 6 giugno 2014

Retinopatia

Retina ndodhet ne pjesen e pasme te syrit dhe ze gati 2/3 e tij. Eshte pergjegjese per shikimin. Retinopatia eshte nje semundje e retines. Ka disa lloje retinopatie por te gjitha kane te bejne me nje semundje te eneve te vogla te gjakut te retines. Shenjat e retinopatise mund te shihen kur retina veshtrohet me ndihmen e nje oftalmoskopi.

martedì 3 giugno 2014

Trajtimi me i Shkurter me Acetilcisteine per Mbidoze nga Acetaminofeni Tolerohet me Mire

Mbidoza nga acetaminofeni (paracetamoli) eshte nje nder urgjencat toksikologjike qe ka nje antidot (kunderhelm); gjithsesi, regjimet e dhenies se acetilcisteines mund te jete te ngaterruara, mund te kerkojne kohe si dhe te jene te kushtueshme.