giovedì 12 giugno 2014

Kolesteroli Total, Kolesteroli HDL dhe LDL [Analiza Laboratori]

VLERAT NORMALE
Kolesteroli total
Te rriturit: <200 mg/dl (5.2 mmol/l)
Femijet: 125 – 200 mg/dl (3.27 – 5.2 mmol/l)

Kolesteroli HDL (ang. High Density Lipoprotein) (i ashtequajturi kolesteroli "i mire")
Te rriturit: >50 mg/dl (>1.40 mmol/l)

Kolesteroli LDL (ang. Low Density Lipoprotein) (i ashtequajturi kolesteroli "i keq")
Te rriturit: <100 mg/dl (<2.56 mmol/l)

Kolesteroli VLDL (Very Low Density Lipoprotein)
25-50%


MENYRA E KRYERJES SE ANALIZES 
Marrja e gjakut duhet te kryhet agjerueshem (subjekti nuk duhet te kete ngrene); nuk duhet te pihet alkol ne 24 oret para kryerjes se analizes.

CFARE JANE
  • Dhjamra te gjakut me origjine nga melçia dhe themelore per formimin e membranave qelizore, materialit biliar dhe hormonet.
  • Merr pjese ne procesin e aterosklerozes dhe ne ate te infarktit te miokardit.
  • Nivele te HDL >60 mg/dl kane efekte mbrojtese per zemren.


Burimi i Informacionit:
Tracey Hopkins. Lab Notes. Edizione 2007 Minerva Medica.

"Eksperienca eshte dicka qe nuk merret falas"
(Oscar Wilde)