venerdì 19 settembre 2014

Shenime Klinike per Melanomen Malinje

Cili eshte mutacioni gjenetik qe po zbulohet gjithmone e me teper ne nje numer me te gjere pacientesh me melanome malinje?
Nje nder arritjet me te rendesishme ne keto 30 vitet e fundit per te kuptuar dhe trajtuar pacientet me melanome malinje eshte zbulimi se gati gjysma e melanomave paraqesin nje mutacion te gjenit BRAF, nje perberje ne rrugen e proteinave kinaze te aktivizuara nga mitogjeni (MAPK), qe çon ne nje proteine mutante qe mund te shenjestrohet nga molekula te vogla bllokuese perzgjedhese (selektive).

martedì 16 settembre 2014

Kur te Kuptosh qe Kolla Eshte Serioze

Fillimisht cfare eshte kolla? Nje menyre qe mund te mendosh eshte ai i nje versioni te te foluri ose kendimi: ajri del me ane te fytit ne nje menyre qe prodhon nje zhurme. Gjate kollitjes, gjithsesi, dalja e ajrit i shkaktuar nga ndonje irritues, eshte refleks ose o pavullnetshem (megjithse ndonjehere mund te behet nje kolle fallco, qe gjithsesi nuk te bind) dhe ndodh kundrejt kordave vokale te mbyllura, duke prodhuar nje tingull te ndryshem. Disa tinguj te kolles mund te dallohen mire.

mercoledì 10 settembre 2014

Unaza Munguese ne Gjenezen e Alzheimer

U identifikua proteina qe lejon pllakat e proteinave beta amiloide te depozituara mbi superfaqen e jashtme te neuroneve te fillojne serine e ngjarjeve qe çojne ne “izolimin” e tyre nga qelizat e tjera cerebrale dhe me pas vdekjen e tyre. Veprimi i kesaj proteine mund te bllokohet nga nje ilaç i ngjashem me nje qe eshte duke u zhvilluar per kurimin e nje semundje tjeter.