mercoledì 22 giugno 2016

Trajtimi i Sklerozes Multiple me Qeliza Staminale – Rezultatet e Nje Studimi

Skleroza multiple (SM) eshte nje semundje qe godet rreth 20 milion individe ne gjithe boten. Semundja karakterizohet nga nje sistem imunitar qe sulmon trupin vete dhe ne menyre me specifike mbeshtjelljen qe rrethon fibrat nervore (mielinen) ne tru dhe ne korden spinale. Keto sulme mund te demtojne rende ose te shkaterrojne nervat dhe mbeshtjelljen mbrojtese dhe si pasoje te kene ndikim ne komunikimin ndermjet trurit dhe trupit, duke çuar keshtu ne simptoma si mpirje (ang. numbness), humbje te ekuilibrit, veshtiresi ne ecje, humbje e kontrollit te sfinktereve dhe deri ne qerrim. Me kalimin e kohes pacientet humbin kontrollin e trupave te tyre dhe nuk arrijne me te ecin.