lunedì 29 agosto 2016

Hemoglobina e Glukozuar [HbA1c] - Analiza Laboratori

Vlerat reference tek subjektet e shendetshem eshte 4.8 – 5.9%.

Hemoglobina A1c (HbA1c) eshte nje parameter qe tregon perqendrimet mesatare te glukozes pergjate jetegjatesise se rruazave te kuqe te gjakut (qe eshte rreth 120 dite). Ne nje fare menyre eshte sikur te kryesh matje te shumta te glicemise. Hiperglicemia e tejzgjatur ben qe nje perqindje e rruazave te kuqe te ngopen me sheqer (nga ku merr edhe emrin analiza).

domenica 7 agosto 2016

Aprovohet Epclusa per Infeksionin Kronik nga Hepatiti C

Hepatiti C eshte nje infeksion qe shkaktohet nga virusi i hepatitit C (HCV) qe sulmon melcine dhe shkakton inflamacion. Te dhenat flasin per rreth 3% te popullates boterore te prekur nga HCV dhe nder to, 170 milion mbartes kronik paraqesin rrezikun per te zhvilluar cirroze hepatike dhe/ose kancer te melcise.