domenica 4 dicembre 2016

Sindroma e Sjogren

Sindroma e Sjogren-it eshte nje semundje autoimune sistemike qe karakterizohet nga nje funksion i ulur i gjendrrave te peshtymes dhe te loteve. Ne keto gjendrra vihet re nje infiltrat linfocitar, karakteristik i kesaj sindrome. Eshte nje nder semundjet me te zakonshme te indit lidhor. Si pasoje e funksionit te ulur te gjendrrave, shqetesimet qe mund te paraqesin pacientet  jane syte e thare (kseroftalmi) , goja e thare (kserostomi) dhe zmadhim i gjendrres parotide.


Pervec ketyre dy gjendrrave, semundja mund te preke edhe organe te tjera si mushkerite, veshkat si dhe mund te shkaktoje vaskulit kutan. Simptomat sistemike mund te jene te pranishme deri ne 80% te pacienteve ku prekja e artikulacioneve, e mushkerive dhe sistemit nervor periferik dominojne kuadrin. Rreth 50% e pacienteve me sindromet e Sjogren, paraqesin lekure te thate (kserodermi)

Pacientet me sindromen e Sjogren paraqesin rrezik afatgjate per linfome. Nder karakteristikat qe mund te lidhen me kete rrezik me te larte per semundje linfoproliferative eshte purpura, zmadhimi i gjendrrave parotide, krioglobulinat, hipokomplementemia. Nje interesim glomerular ne sindromen e Sjogren primare con drejt nje prognoze me te keqe, me nje rritje te rrezikut per vdekje.

Sindroma e Sjogren ndahet ne primare dhe dytesore. Ajo primare ndodh ne mungese te nje semundje reumatologjike ndersa ajo dytesore ka lidhje me nje semundje reumatologjike si lupusi eritematoz sistemik (LES), artriti reumatoid ose sklerodermia

Informacione te mbledhura nga MedScape dhe NEJM

"Studente, ju nuk mesoni per te kaluar provimin. Ju mesoni per ate dite kur te jeni e vetmja gje qe e ndan pacientin nga varri"
(Mark Reid)