domenica 14 maggio 2017

Femije me Trup te Huaj te Gelltitur

Femije 3 vjec, paraqitet ne urgjence pasi kishte gelltitur nje gozhde (nuk ka te dhena me te detajuara). Ne urgjence u krye nje radiografi me kontrast oral qe lokalizonte trupin e huaj ne stomak. Pacienti u vleresua nga endoskopisti dhe nga anestezisti. U krye heqja e trupit te huaj me fibrogastroskopi, nen anestezi totale. Procedura shkoi pa komplikanca.

(Trup i huaj ne stomak)
(Imazhi: Ilir Halili)


Gelltitja e trupave te huaj eshte nje ngjarje mjaft e zakonshme tek femijet e vegjel nderkohe qe tentojne te eksplorojne boten qe e rrethon. Ne pergjithsi keto trupa te huaj nuk japin problematika te vecanta nderkohe qe kalojne ne traktin gastrointestinal. Ne nje perqindje te vogel gjithsesi ato mund te jene problematike dhe duhet te hiqen menjehere.

Materialet qe gelltisin femijet jane te ndryshme nga te rriturit. Ato mund te jene bateri, monedha, etj.

Ne pjesen me te madhe te rasteve, femijet nuk kerkojne ndihme te specializuar pervec monitorimit ne ambientet e urgjences. Prinderit duhet te qendrojne afer qe te bejne femijen te ndihet me i sigurte. Ne pergjithsi nuk eshte i nevojshem intubimi. Te mos tentohet te levizet trupi i huaj me goditje ne bark ose duke dhene shurupe per te nxitur te vjellat.

"Je i zoti. Merr persiper rreziqe. Asgje nuk e zevendeson eksperiencen"
(Paulo Coelho)