sabato 28 ottobre 2017

Mikobakteriet jo Tuberkulare

Nen kete emertim futen llojet e mikobakterieve pervec kompleksit te Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. africanum, M. microti, M. canetti, M. caprae, M. pinnipedii, M. suricattae dhe M. mungi) dhe atyre qe shkaktojne lebren (M. leprae dhe M. lepromatosis).


Mund te shkaktojne patologji ne   mushkeri, sinuse, sistem nervoz qendror, sistemin linfatik, artikulacione si dhe infeksione te diseminuara dhe nga kateteri [Am J Respir Crit Care Med 2007;175:367–416]

Ato mund te ndahen ne specie qe rriten shpejt dhe ato qe rriten ngadale. Speciet me te zakonshme qe japin semundje pulmonare jane speciet e kompleksit te M. avium (MAC, qe permban M. avium, M. intracellulare dhe M. chimaera), M. kansasii, M. malmoense dhe M. xenopi qe rriten ngadale, nderkohe nga ato qe rriten shpejt jane M. abscessus, M. chelonae dhe M. fortuitum [Eur Respir J 2013;42:1604–13]

"Nuk mesoj gjera duke folur. Mesoj gjera vetem duke pyetur"
(Lou Holtz)