giovedì 25 luglio 2019

Spironolaktoni - Vecori Farmakologjike

Klasa : Diuretik (kursyes te kaliumit) (Antagoniste te aldosteronit)


Mekanizmi i Veprimit : Inibitor kompetitiv i aldosteronit qe lidhet me receptoret ne zonat e shkembimit te natriumit dhe kaliumit qe varen nga aldosteroni ne nivel te tubulit distal renal.

Absorbimi : oral. Kerkon deri ne 2 dite per te qene efektiv

Metabolizmi : Hepatik

Toksiciteti / Efekte anesore : Hiperkaliemi, gjinekomasti, amenorre. Kunderindikacion ne hiperkaliemi

Perdorimi Klinik : Efikas ne pacientet me nivele te larta aldosteroni (si ne rastet e hiperaldosteronizmit nga nje tumor i surrenaleve ose nga cirroza, etj). Perdoret edhe ne rrethana te tjera ku nevojitet nje kursyes i kaliumit

Efektet diuretike gjithsesi jane te dobeta.


Per me teper mbi kete substance lexoni ketu

"Mendo qe mundesh dhe ke bere gjysmen e rruges"
(Theodore Roosevelt)