lunedì 16 marzo 2020

Shtatzania Lindja dhe Gjidhenia ne Paciente COVID-19 Pozitive

Nje publikim ne gjuhen kineze (Zhonghua Bing Li Xue Za Zhi. 2020 Mar 1;49(0):E005. doi: 10.3760/cma.j.cn112151-20200225-00138) pershkruan karakteristikat klinike dhe ekzaminimin histopatologjik te placentes se 3 raste te grave ne shtatzani me nje infeksion nga Coronavirus qe kane lindur me lindje cezariane. 

giovedì 5 marzo 2020

Epidemia dhe Pandemia

Nderkohe qe shperndarja e koronavirusit te ri SARS-CoV-2 eshte ne evolucion te vazhdueshem, te dhenat shpeshhere mbivendosen dhe shpesh jane burime nga fake news dhe informacione te pakontrolluara.

Gjithsesi, ekzistojne burime online me burime te besueshme qe perditesohen ne kohe reale per te ndjekur ecurine e epidemise/pandemise.

venerdì 8 novembre 2019

Kanceri i Stomakut

Kanceri i stomakut eshte shkaku i trete i vdekjeve qe kane lidhje me kancere ne bote dhe nje nder me te veshtiret per tu kuruar ne vendet perendimore per shkak se pacientet paraqiten ne nje faze te avancuar te semundjes. Sipas te dhenave te OBSH, ne 2018, kanceri gastrik shkaktoi 783.000 vdekje ne bote.

venerdì 4 ottobre 2019

Sindroma Torakale Akute ne Drepanocitoze

Sindroma Torakale Akute (STA) ne drepanocitoze karakterizohet nga prania e nje infiltrati te ri pulmonar, dhe zakonisht shoqerohet me temperature, dispne, takipne, dhimbje torakale, hipoksiemi dhe leukocitoze. Ne rreth 30% te rasteve mund te shoqerohet me versamente pleurale. Eshte per tu permendur qe jo cdo here mund te shihet nje infiltrat sepse deri ne 1/3 e pacienteve radiografia mund te jete normale. 

mercoledì 25 settembre 2019

Infertiliteti Mashkullor [Faqja e Pacientit]

Edhe pse shpeshhere i neglizhuar, paraqet nje pjese te mire te rasteve kur ka infertilitet ne cift.
Flasim per infertilitet si paaftesi per te mbetur shtatzane pas 1 viti marredheniesh seksuale te pambrojtura. Sipas ketij perkufizimi 15% e cifteve paraqesin kete problematike ku ne 30% te rasteve eshte nga faktore mashkullore, ne 35% te rasteve nga faktore femerore, ne 20% te rasteve nga nje kombinim dhe ne 15% te rasteve nuk zbulohet shkaku.

martedì 10 settembre 2019

Sirolimus ne Linfangioleiomiomatoze - Dobite dhe Efektet Anesore

Ne studimet e kryera mbi rolin e Sirolimus ne trajtimin e linfangioleiomiomatozes, eshte pare nje permiresim i funksionit pulmonar, rritje e performances funksionale, dhe cilesise se jetet ne keto paciente. Gjithashtu eshte verejtur nje ulje e volumit te angiomiolipomave, linfangioleiomiomave si dhe versamenteve kiloze. 

mercoledì 28 agosto 2019

Sepsi [Faqja e Pacientit]

Sepsi eshte nje gjendje klinike ku sistemi imunitar nuk funksionon sic duhet nderkohe qe tenton te luftoje nje infeksion (prani mikrobesh ne gjak, mushkeri, urine ose inde te tjera) dhe shkaktohet nje inflamacion i gjere. Kjo mund te coje ne pasoja te renda per trupin dhe mund te vendose jeten e pacientit ne rrezik.