giovedì 29 dicembre 2011

Displazia ne Kolitin Ulçerativ


Pjesa e majte e zorres se trashe (eng. left colon) eshte zona me rrezik me te madh displazie ne Kolitin Ulcerativ.
Gjetjet mbeshtesin rekomandimet e tanishme per te perqendruar biopsite ne kete zone. 

domenica 25 dicembre 2011

Gjenetika, 60 Vjet me Pare Qelizat e Pavdekshme

Themelore per kerkimet, por familja nga ku u moren eshte e varfer edhe sot.
Keto qeliza HeLa jane ngjyrosur me materiale te ndryshme qe vene ne dukje pjeset e ndryshme te seciles qelize. ADN-ja berthamore eshte e verdhe, fijet e aktines jane blu e hapur dhe mitokondrite, gjeneratore te energjise, jane roze (Imazhi: © Omar Quintero)

mercoledì 21 dicembre 2011

280

280 gram eshte pesha mesatare e zemres. Kjo peshe ndryshon nga 240 deri ne 280 gram tek femrat dhe nga 280 deri ne 320 gram tek meshkujt.

sabato 17 dicembre 2011

Burkholderia Cepacia : Klasifikimi dhe Roli ne Trapiantin e Mushkerive


Sa lloje Burkholderia cepacia ekzistojne, cilat jane dhe cilat jane diferencat ndermjet tyre. Pse disa lloje cepacia jane me problematike per trapiantet e organeve krahasuar me bakterie te tjera.

Burkholderia cepacia, qe me pare konsiderohej si nje specie e vetme bakteriale, ne te vertete perfshin nje grup bakteriesh Gram negative, te ngjashme ndermjet tyre ne nivelin fenotipik (domethene ne menyren se si paraqiten) dhe te lidhura njera me tjetren ngushte nga pikpamja filogjenetike (dmth historia evolutive e species), me nje ngjashmeri te larte ne sekuencat e tyre te ADN dhe ARN. Ne 1997, keto bakterie jane grupuar ne te ashtequajturen "Burkholderia cepacia complex" (BCC) (Vandamme et al. 1997).

domenica 11 dicembre 2011

Tomografia e Kompjuterizuar per Apandesitin Akut

Tomografia e kompjuterizuar me multidetektore (eng. Multidetector computed tomography, MDCT) eshte shume e sakte per rastet ku dyshohet per apandesit akut

giovedì 8 dicembre 2011

Amiodaroni - Farmakokinetika dhe Efektet Elektrofiziologjike

Amiodaroni (Kordaroni) eshte nje agjent antiaritmik kompleks me shume efekte elektrofiziologjike, farmakokinetike te pazakonte dhe shume efekte anesore dhe nderveprime me ilaçet e tjere qe mund te jene te demshme.

martedì 6 dicembre 2011

Cfare Nenkuptohet me Gjene Homozigote?

Secili prej nesh trashegon 50% te materialit gjenetik nga babai dhe 50% nga nena. Secili nga ne, nese ka nje femije, i trasmeton 50% te materialit te vet gjenetik.

domenica 4 dicembre 2011

Cistet Renale


Cfare funksioni kane veshkat?
Veshkat heqin mbetjet e ndryshme nga gjaku. Ato e bejne kete gje duke filtruar gjakun dhe duke formuar keshtu urinen. Mbetjet largohen me urinen.

Cfare jane cistet renale?
Ato jane qese te mbushura me leng qe rriten ne veshka. Jane si fllucka te vogla me uje. Cistet renale ne pergjithsi nuk jane çeshtje serioze. Ne fakt, mund te formohen ne veshka dhe personi te mos jete ne dijeni qe i ka. Deri ne 50% e personave te moshes mbi 50 vjeç kane ciste renale.

sabato 3 dicembre 2011

Roli i Rezonances Magnetike Kardiake ne Hipertensionin Polmonar

Pacientet me hipertension polmonar (HP) vdesin nga insuficienca kardiake e djathte. Kateterizmi perdoret per diagnozen e anes se djathte te zemres, por imazheria per follow-up eshte me mire per sa i perket anatomise se ventrikulit te djathte (VD), funksionit dhe demtimit, dhe se si keto ndryshojne me trajtimin.

Hipertrofia Beninje e Prostates - Klinika dhe Diagnostikimi

Ky term perdoret shpesh ne libra por eshte nje term jo i sakte per faktin se nuk eshte qe kemi nje hipertrofi (dmth rritje ne dimensione) te qelizave por nje hiperplazi (rritje ne numer). Pra ne rastin e hipertrofise beninje te prostates kemi te bejme me nje proces adenomatoz (kancerogjen). 

Cmimi Nobel 2011 per Mjekesine

Nobeli per Mjekesine ose Fiziologjine per vitin 2011 i shkoi Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffman dhe Ralph M. Steinman.

venerdì 25 novembre 2011

Perimenopauza - Fillimi i Menopauzes

Menopauza quhet periudha kur femrave u ndalojne mestruacionet dhe vezoret e tyre fillojne gradualisht te ndalojne se punuari. Koha qe çon ne menopauze quhet perimenopauze. Perimenopauza eshte nje periudhe tranzicioni ne jeten e femres dhe sinjalizon fillimin e humbjes se fertilitetit (aftesise per te mbetur shtatzene) sepse vazhdon mplakja naturale e trupit. Perimenopauza dhe menopauza nuk jane semundje. Ato jane pjese e jetes naturale e femres.

Gemcitabina

Gemcitabina (2',2'-difluorodeoksicitidina, dFdC), nje difluoro analog i deoksicitidines, eshte bere nje ilaç i rendesishem per pacientet me kancer metastatik te pankreasit, per kancerin e mushkerive jo me qeliza te vogla (eng. Non Small Cell Lung Cancer, NSCLS) dhe per kancerin e vezoreve, fshikzes, ezofagut, kokes dhe qafes (Hertel et al. 1990).

Trombocitopenia e Shkaktuar nga Barnat

Normalisht, nje pacient me trombocitopeni te shkaktuar nga barnat do te kete marre barin shkaktar per rreth 1 jave ose ne menyre te nderprere per nje periudhe me te gjate perpara se te shfaqen hemorragjia me petekie dhe ekimoza qe jane shenja te trombocitopenise.

sabato 19 novembre 2011

Duke Permiresuar Prognozen e Mielofibrozes

Te dhenat e reja parashikojne frekuencen e vdekshmerise ne distance 2 vjeçare per te gjithe grupet ne rrezik.

A eshte Infeksioni nga Burkholderia Cepacia nje Kunderindikacion per Trapiantin Polmonar?

Ekspertet pyesin nese te semuret me fibroze cistike me infeksione respiratore nga Burkholderia cepacia complex (BCC) mund te kene avantazhe te sigurta nga nje trapiant i mushkerive ose nese rreziqet per infeksione te mundshme infektive post-trapianti qe kane lidhje me kete bakter jane te tille qe te mos e keshillojne kete alternative. Te dhenat mund te merren duke krahasuar ecurine post-trapianti te te trapiantuarve me Burkholderia krahasuar me te trapiantuarit pa kete mikroorganizem.

150

150 ml eshte sasia e ajrit qe ngelet ne ate qe quhet hapesire e vdekur ne mushkeri. Merr kete emer sepse kjo hapesire nuk ka funksione shkembimi te gazrave.

Burimi: Fiziologjia e frymemarrjes J.B. West

sabato 12 novembre 2011

Biri Im


Nese nje dite me sheh te plakur: nese behem pis kur jam duke ngrene dhe nuk arrij te vishem...ki durim, kujto kohen qe kam kaluar per te te mesuar.

Insulina


HYRJE
 Insulina prodhohet nga qeliza speciale ne pankreas, nje organ i gjere qe ndodhet pas stomakut. Insulina ndihmon trupin te perdore ose te depozitoje glukozen (sheqerin) qe prodhohet gjate tretjes se ushqimit. Insulina leshohet ne gjak ne çdo vakt ushqimi dhe i lejon trupit te perdore glukozen si energji per funksionet ditore qe kane nevoje per kete energji si levizja dhe frymemarrja. Insulina gjithashtu ben te mundur qe trupi te depozitoje glukozen e tepert si dhjam.
Vendosur nga Takometer ne English Wikipedia (Trasferuar nga en.wikipedia tek Commons.) [CC BY 2.5 ], me ane te Wikimedia Commons

Berlipril 10 - Skeda Teknike


1. EMERTIMI I BARIT
Berlipril® 10

2. PERBERJA CILESORE DHE SASIJORE
1 tablete permban 10 mg enalapril maleat.

3. FORMA FARMACEUTIKE
Tableta 

martedì 8 novembre 2011

Fibroza Cistike - Mbartesi i Shendetshem, Klinika dhe Diagnoza e Semundjes - Pjesa 2

Cfare do te thote te jesh mbartes i shendetshem i fibrozes cistike?
Do te thote te kesh ne materialin e vete gjenetik pranine e nje gjeni CFTR mutant. Mutant do te thote ndryshe nga forma normale. Prania ne materialin gjenetik e nje gjeni te vetem CFTR mutant nuk sjell simptoma te semundjes. Prandaj kush ka nje gjen CFTR mutant perkufizohet si mbartes ose mbartes i shendetshem (te dy termat jane te barabarte).

Defiçiti i Vitamines D

Manifestimet klinike te defiçitit se vitamines D
Defiçiti i vitamines D, ne miter ose gjate femijerise, mund te shkaktoje vonesa ne rritje dhe deformime te skeletit dhe mund te rrise rrezikun per fraktura te legenit me vone gjate jetes. Defiçiti i vitamines D tek te rriturit mund te filloje ose te perkeqesoje osteopenine dhe osteoporozen, te shkaktoje osteomalaçi dhe dobesi muskulare dhe te rrise rrezikun per fraktura. Sasi te duhura te vitamines D luajne nje rol ne uljen e rrezikut te shume semundjeve kronike perfshire ketu kancere, semundje autoimune dhe semundje infektive (perfshire tuberkulozin) dhe semundje kardiovaskulare.  

Fibrilacioni Atrial

Fibrilacioni atrial eshte forma me e zakonshme e aritmise. Prek shume persona. Fibrilacioni atrial eshte me i zakonshem tek te moshuarit, persona me presion te larte te gjakut, dhe persona me semundje te tjera te zemres. Mund te çoje ne probleme serioze te shendetit siç eshte stroke cerebral (infarkt) , keputje dhe insuficience kardiake. 

lunedì 24 ottobre 2011

Ciklinat dhe Kinazet qe Varen nga Ciklinat (CDK)

Ne  ndarjen e qelizes, jane disa pika ku qeliza duhet te vendose nese eshte gati te futet ne fazen tjeter te ciklit te ndarjes apo jo. Si  e ben kete?

Gjate ndarjes, qeliza here pas here duhet te marre informacione te ndryshme per sa i perket ecurise se interfazes dhe te rregulloje kalimet ne fazat e ndryshme sepse do me mjaftonte edhe nje problem i vetem ne keto kalime per te bere qe qeliza normale te kaloje ne qelize kancerogjene  dhe te ndahet ne menyre te pakontrolluar. Pikat  me shume te kontrollueshme jane ato te kalimeve nga G1 ne S dhe G2 ne mitoze.

Qelizat Staminale : Nje Molekule ARN Vendos Fatin e Tyre

Nder 100 molekulat e analizuara,  rezultuan qe rreth 90 lincARN marrin pjese ne mekanizmat qe kane te bejne me zhvillimin embrional.

Fati i qelizave staminale rregullohet nga nje grup i madh molekulash ARN qe deri tani nuk i dihej funksioni: eshte ky rezultati i nje studimi te kryer ne Broad Institute te MIT dhe Harvard University qe mbajne emrin e nje artikulli ne revisten Nature. 
 
Qeliza Staminale Embrionale

venerdì 21 ottobre 2011

Nderhyrja per Vendosjen e nje Pacemaker/Defibrilatori Biventrikular

OBJEKTIVI:
Pace-makeri biventrikular eshte nje paisje e veçante e perbere nga nje gjenerator impulsesh dhe dy ose tre “file elektrike” (elektrokateterat) qe lidhen ne ventrikulin e djathte, atriumin e djathte dhe ventrikulin e majte. Ne raste defibrilatori biventrikular, elektrokateteri qe vendoset ne ventrikulin e djathte eshte i ndertuar ne ate menyre qe te njohe dhe te ndale edhe aritmite ventrikulare malinje, shkak i arrestit kardiak dhe vdekjes se menjehershme.

Mjeku Pacient

3 gjera:
1. Kur te besh rolin e mjekut, beje me idene qe 80% e pacienteve te tu nuk sherohen!
2. Ju do mesoni, dhe do kete raste qe kete do ta beni duke i bere keq pacienteve tuaj.
3. Pacienti eshte "injorant" per semundjen e vet.

Varikoceli


Eshte nje zgjerim i eneve te gjakut (me specifike e venave) qe furnizojne testikujt (ita. plesso pampiniforme) . Mosha me e goditur eshte ajo nga 15- 25 vjeçet (megjithse mund te goditen edhe moshat me te medha) dhe ne pjesen me te madhe te rasteve ndodh ne anen e majte.

Ka raste qe mund te jete pasoje e probleme te lindura,sic mund te jene ato te faqeve te venave qe mund te pesojne shume shpejt zgjerim ose ose te jete nje pasoje e masave te ndryshme (kancere etj) qe mund te shtypin mbi keto vena.

Kelantet e Hekurit

Si shkakton demtim te organeve hekuri qe mblidhet?
Hekuri qe nuk eshte i lidhur me transferrinen eshte nje perberje heterogjene kompleksesh te hekurit qe duket te jete shkaktari kryesor i demtimit ekstrahepatik ne rastet e mbingarkeses se hekurit nga transfuzionet.

Nje Mekanizem qe Bllokon Angiogjenezen ne Retine

Rruga molekolare per rregullimin e angiogjenezes e stimuluar nga proteina VEGF (vascular endothelial growth factor) mund te ofroje mundesine per te ndikuar ne ecurine e semundjeve te retines.

Nje rruge e re molekulare per bllokimin e zhvillimit te eneve te reja te gjakut gjate formimit te retines eshte zbuluar nga kerkuesit e Visual Systems Group i Divizionit te Oftalmologjise i Cincinnati Children's Hospital Medical Center, qe kane dhene nje permbledhje per revisten Nature .

Mastiti - Inflamacioni i Gjirit

Mastiti eshte nje inflamacion (demtim nga infeksion ose irritim) i indit te gjoksit. Mund te ndodhe ne rreth 1/3 e femrave ne gjidhenie pas lindjes dhe atehere merr emrin mastit nga gjidhenia. Kur mastiti nga gjidhenia eshte pasoje e nje infeksioni, zakonisht shkaktohet nga bakterie, megjithese edhe infeksione fungine mund te jene shkak. Pjesa me e madhe e mastiteve nga gjidhenia ndodhin gjate 3 muajve te pare postpartum (pas lindjes) , por mund te ndodhe edhe ne periudha te tjera per sa kohe nje femer eshte duke ushqyer me qumesht. Kur mastiti eshte i rende, mund te zhvillohet nje abces (mbledhje materiali te infektuar) ne gjoks.

mercoledì 19 ottobre 2011

0.75

Ne mushkeri, çdo rruaze e kuqe gjaku kalon rrjetin kapilar per 0.75 sekonda dhe futet ne kontakt me dy deri ne tre alveole. Gjate kesaj kohe oksigjeni futet nga alveolet ne rruazen e kuqe dhe dioksidi i karbonit del nga rruzat e kuqe drejt alveoleve. Membrana qe pershkrojne eshte rreth 0.2 - 0.3 mikrometra e trashe.

martedì 18 ottobre 2011

Efektet Anesore te Ilaçeve - Cfare Duhet Pasur Parasysh

Grua, 72 vjeçe me pushime ne zonen tuaj vjen tek ju 4 jave pasi ka filluar trajtim me ilaçe antiinflamatore jo steroide (eng. non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID)) per nje dhimbje gjuri te forte. Ajo ankohet per nje "reaksion" nga ilaçi. Thote qe ka pasur probleme te tilla edhe me ilaçe te ngjashme me pare, por ky ilaç eshte i ri dhe supozohej te kishte me pak efekte anesore. Ajo thote qe ndihej e dobet dhe kishte marrje mendsh dhe kishte zhvilluar nje rash kutan te gjere qe i kruhej teper. Ajo gjithsesi ju thote qe ilaçi ishte efektiv per te ulur dhimbjen. Gjithashtu ju gjeni qe ajo ka angine dhe presion te larte te gjakut. Cfare duhet te beni?

Saktesia e Ekokardiografise me Dopler per Hipertensionin Polmonar

Ne disa raste kjo teknike mbivlereson ose nenvlereson ne  menyre rrenjesorepresionin sistolik te arteries polmonare .

Trapianti i Pare me Trake Artificiale

Kryer nje muaj me pare ne Suedi nga italiani Macchiarini.
(ANSA) - ROME 7 KORRIK -  Nje grup kirurgesh te Institutit Karolinska te Stokolmit kane kryer trapiantin e pare ne bote me trake plotesisht artificiale.


Trapianti i Pare i Trakese (foto: ANSA)

Belatacept - Nje Ilaç i Ri per Trapiantin e Veshkes


Kohet e fundit eshte miratuar nga FDA nje ilaç i ri per sa i perket trapiantit te veshkes. Ilaçi quhet belatacept dhe eshte nje bllokues selektiv i kostimuluesit te qelizave T.

Kur qelizat T duhet te aktivizohen, fillojne nje seri sinjalesh qe jane te rendesishme per aktivizimin e ketyre qelizave T. Sinjali i pare ndodh ndermet nderveprimit te receptorit te qelizes T me kompleksin antigjenik CD3 te MHC [eng. major histocompatibility complex].

giovedì 6 ottobre 2011

Pse Disa Ilaçe e Bejne Lekuren me te Ndjeshme Ndaj Diellit?


Christopher McCoy, specialist dhe profesor i farmakologjise ne Northeastern University's Bouvé College of Health Sciences , pergjigjet:

Mjeket dhe farmacistet shpesh keshillojne pacientet te shmangin ekspozimin e gjate ndaj rrezeve te diellit nderkohe qe marrin disa ilaçe te caktuara pa u treguar arysen. Keta paciente qe nuk u japin rendesi ketyre keshillave, mund ta gjejne veten me vone me nje rash kutan te bezdisshem ose djegie ne zona te lena pa mbrojtje nga rrezet e diellit.

Mieloma Multiple

Si diagnostikohet mieloma multiple?
Diagnoza e mielomes kryhet ne prani te te pakten 10% qeliza plazmatike (eng. plasmacells) klonale te palces se kockes ne serum ose proteina monoklonale urinare.

Perikarditi

Perikarditi ndodh kur mbeshtjellja rreth zemres, e njohur si perikardi, peson inflamacion (demtim nga infeksion ose irritim). Lengu nga inflamacioni mund te rrise presionin ne zemer, te shtype mbi te dhe te beje me te veshtire pompimin e gjakut ne trup.

Perikarditi - Inflamacioni i Perikardit (Copyright i Imazhit: C. Lynm)

Hiperkalcemia tek Femijet


Cilet jane simptomat e hiperkalcemise?
Simptomat e hiperkalcemise varen nga niveli i kalciumit ne plazem dhe shpejtesia e rritjes. Pacientet me vlera te lehta te hiperkalcemise (<12 mg per deciliter [3 mmol/l]) zakonisht jane asimptomatike. Pacientet me vlera te mesme hiperkalcemie (12 - 13-5 mg/dl [3.0 - 3.4 mmol/l) ne pergjithsi paraqesin dobesi, anoreksi, stipsi, poliuria dhe polidipsi si pasoje e tkurrjes se volumit intravaskular.

venerdì 30 settembre 2011

Hipoksiemia dhe Hiperkapnia ne Terapine Intensive

Aparati i frymemarrjes mund te konsiderohet, ne menyre skematike, i perbere nga nje membrane shkembimi, parenkima polmonare dhe nga nje pompe ventilatore e perbere kryesisht nga kafazi i kraharorit dhe muskujt e frymemarrjes. Nderkohe qe semundjet e se pares japin kryesisht gjendjehipoksiemie (nivel te ulet te oksigjenit ne gjak), prishja e se dytes ben te pamundur heqjen e dioksidit te karbonit dhe keshtu vendoset nje hiperkapni(nivel te larte te dioksidit te karbonit ne gjak).

Ace - Bllokuesit Kunder Rrezikut per Insuficience Renale


Nje Ace-bllokues (eng. Angiotensin Converting Enzyme Inhibitor) ul rrezikun per perparimin drejt fazes terminale te insuficiences renale ne te gjitha kategorite e peshave, por efekti eshte me i madh tek pacientet obeze.

giovedì 29 settembre 2011

Shtatzania - Ndjekja e Saj - Pjesa 2


Grate me histori te lindurish me peshe te madhe ose abortesh te pashpjeguar, me glikozuria (sheqer ne urine) te vazhdueshme ose me histori te rendesishme familiare diabeti duhet te vleresohen per pranine e nje metabolizmi anormale te karbohidrateve ne trimestrin e pare ose fillim te trimestrit te dyte. Te gjithe pacientet duhet te studjohen brenda javes se 28. Pacientja merr 50 g glukoze te shkrire ne uje natural ose me gas ne nje orar te çfaredoshem (pa agjeruar) dhe glicemia matet nje ore me vone. Pacientet qe kane nje glicemi 135 mg/dl (7.5 mmol/l), duhet te kryejne nje test me dozen standart te glukozes 100 g dhe matjen e niveleve te glicemise ne 3 oret vijuese.

Projekti Epigjenoma


Pasi mbaroi Projekti i Gjenomes se Njeriut, shume shkencetare menduan qe tani kishin te gjithe te dhenat e duhura per te kuptuar se çfare ndodh ne berthamen e qelizave. Por nuk ishte keshtu. Ne nje fare menyre, per te bere nje analogji te thjeshte, eshte si me pase perberesit e nje embelsire por te mos jesh akoma ne gjendje te kuptosh se si keto perberes perzihen per te arritur ne produktin perfundimtar. ADN jo vetem qe ishte edhe me komplekse por kishte edhe nivele te reja kontrolli dhe nje nder to ishte ajo qe mori emrin epigjenoma. Ne nje fare menyre, Projekti i Gjenomes Njerezore u be shkas per fillimin e Projektit te Epigjenomes dhe Proteomes.

Fibroza Cistike - Semundja dhe Menyra e Trasmetimit - Pjesa 1


Ne kete seri shkrimesh mbi fibrozen cistike do te njihemi me semundjen, menyren e trasmetimit, manifestimet, diagnozen dhe terapite aktuale si dhe kerkimet qe po kryhen. Ne kete shkrim te pare do te perqendrohemi tek disa te dhena mbi semundjen dhe menyren e trasmetimit te saj.

Eshte semundja me e zakonshme nder semundjet gjenetike te renda. Ne bote jane te prekur mbi 70.000 individe.

martedì 27 settembre 2011

Hepatiti Akut


Cili eshte markeri me i besueshem per hepatitin B akut?

Markeri sierologjik me i besueshem per hepatitin B akut eshte antitrupi IgM ndaj antigjenit HBc (eng. Hepatitis B core). Ndonjehere , nje pacient me hepatit B te menjehershem (eng. fulminant) mund te jete negativ per HBsAg dhe antrupi ndaj HbsAg (antitrupi anti-HBs) do te shfaqet heret gjate infeksionit.

Hemofilia e Perfituar - Rast Klinik

Pacient 86 vjeç paraqitet ne spital per analiza te metejshme per anemine qe kishte. Ne viziten objektive paraqitet vigjilent, i orientuar, i qendrueshem nga pikepamja hemodinamike. Ai ishte i zbehte dhe paraqiste ekimoza te perhapura si ne trup edhe ne gjymtyret e siperme . Po ashtu paraqiste krahun e majte te ngurte dhe te enjtur (figura). Asgje tjeter per tu shenuar.

Krahu u Enjtur dhe me Ekimoza

Qeliza Staminale Embrionale - Karakteristika

Qelizat embrionale perftohen nga nje strukture qe quhet blastocist e cila nuk eshte tjeter vetem se zigota e cila i eshte nenshtruar nje numri  te caktuar ndarjesh dhe ka arritur numrin total prej rreth 150-200 qelizash. Qelizat staminale  embrionale jane qeliza pluripotente sepse jane te afta te formojne 3 shtresat (ektoderma,mezoderma dhe endoderma) prej te cilave do te formohen te gjitha qelizat e tjera me vone.

Ikteri Skleral : Bilirubina Totale e Rritur


Ikteri Skleral shfaqet atehere kur niveli total i bilirubines kalon 3 mg per deciliter (51 mikromol/l). Shpeshhere vihet re nga te tjeret dhe jo nga pacienti. Mund te jete pasoje e rritje ose e bilirubines se palidhur (kryesisht nga hemoliza ose eritropoieza joefektive) ose bilirubina e lidhur si pasoje e nje semundje hepatoqelizore ose kolestatike. Shkaqet e ikterit skleral mund te perfshijne hepatitin viral, semundjet te rrugeve biliare, semundje e melçise nga alkolizmi dhe hepatitit autoimun.

Osteoartroza e Gjurit

Osteoartroza , njohur edhe si semundja degjenerative e nyjeve, ndodh kur kerrci ndermjet dy kockave prishet dhe kockat fillojne te ferkojne njera me tjetren ne nyje (hapesira ku dy kockat afrohen). Kjo çon ne dhimbje, enjtje, nje ulje te levizjes se nyjeve, keputje, ose formimin e bulktheve kockore. Nderkohe qe osteoartroza mund te ndodhe ne çdo nyje , osteoartriti i gjurit eshte forma me e zakonshme. Personat me te goditur jane me te vjeter se 45 vjeç.
Osteoartroza e Gjurit (Copyright i Imazhit: C. Lynm)

sabato 24 settembre 2011

Si i Shkaterrojne Linfocitet T Patogjenet ne Qelizat e Trupit


Kemi te bejme me nje proces shume me te nderlikuar nga se mendohej me pare.
Kur receptoret e qelizave T lidhen me nje antigjen te nje agjenti patogjen te mundshem, ato fillojne nje lidhje te nderlikuar sinjalesh intraqelizore qe bejne qe nje ko-receptor i pranishem mbi siperfaqen e tyre, CD8, te lidhet me antigjenin duke shtuar keshtu efektin e lidhjes totale.

Pikat e Kontrollit te Mitozes : Proteina Ras

Ne  brendesi te qelizes ne mekanizmat e lajmetareve te dyte egziston nje molekule e quajtur Ras qe luan nje rol mjaft te rendesishem ne perçimin e zinxhirit te reaksioneve qe zhvillohen qe si perfundim kane aktivizimin e disa faktoreve te traskriptimit (proçes qe çon ne formimin e ARN lajmetar (eng. messenger RNA) qe pastaj do te perdoren si baze per te formuar proteinat) qe jane ne gjendje te futen ne berthame dhe te vene ne perdorim ADN per te dhene nje pergjigje te caktuar.

Struktura e ADN-s : Zinxhiret

Ne kete shkrim te trete te serise se struktures se ADN-s do te merremi me lidhjet e nukleotideve ndermjet zinxhireve dhe karakteristika te tjera te ketyre zinxhireve. 


Lidhjet Ndermjet Nukleotideve te Zinxhireve te Ndryshem
 

Shtatzania - Ndjekja e Saj - Pjesa 1

Vizita e pare prenatale duhet te kryhet para fekondimit, per ti lejuar mjekut te indentifikoje semundje te mundshme; te keshilloje pacienten te beje kujdes mbi perdorimin e duhanit, drogat e ndryshme, alkolin dhe substanca te tjera; te verifikoje gjendjen klinike te pacientes. Duhet te shpjegohen masat higjenike si nje diete e sakte, ushtrimet fizike dhe intervali nga nje shtatzani ne nje tjeter dhe nese eshte e nevojshme pacientja duhet te drejtohet ne strukturat e duhura te specializuara.

sabato 17 settembre 2011

6.205.000

6.205.000 here eshte afersisht numri i perpelitjeve te syreve gjate 1 viti.

Trajtimi i Stenotrophomonas Maltophilia

Ky bacil gram negativ aerobik eshte nje mikroorganizem oportunist qe mund te shkaktoje infeksione spitalore te rrugeve urinare dhe te frymemarrjes si dhe infeksione ne gjak. Faktoret e rrezikut per infeksion jane qendrimi ne terapi intensive, kateter venoz qendror, kancere te gjakut, ekspozimi ndaj antibiotikeve me veprim te gjere dhe fibroza cistike.

Nje Markator per Semundjen e Creutzfeldt-Jakob


Metoda bazohet ne matjen e nivelit te transferrines ne lengun cerebrospinal.

Eshte gjetur biomarkatori i  pare specifik per semundjen sporadike te Creutzfeldt-Jakob (sCJD) - varianti njerezor i semundjes se lopes se çmendur. Ky markator eshte zbuluar nga Case Western Reserve University.

Si Merret Toksoplazmoza?

Toksoplazmoza eshte nje infeksion qe merret kur futesh ne kontakt me Toxoplasma gondii, nje organizem njeqelizor parazit tek njeriu dhe tek kafshe te tjere me gjak te ngrohte. Por, Toxoplasma gondii mund te prodhoje ovociste vetem tek zorret e maces. Ovocistet jane qeliza veze shume rezistente qe leshohen ne ambiente me ane te jashtqitjeve dhe paraqesin agjentin infektues te toksoplazmozes.

Obeziteti

Obeziteti eshte nje problem mjekesor. Personat qe jane mbipeshe ose obeze (mbipeshe e grades se rende) kane me teper mundesi per te zhvilluar probleme me shendetin se sa personat qe kane nje peshe te shendetshme. Te marresh kalori (matje energjie te ushqimit ose pijeve) me teper se sa kerkon trupi rezulton ne shtim peshe. Sasite e medha, ushqimet me vlera te ulta ushqyese, dhe nje stil jete inaktive jane faktore qe çojne ne obezitet.

venerdì 16 settembre 2011

Nje Ilaç Premtues Kunder Melanomes


Kur leflunomine jepet ne kombinim me PLX4720 , efikasiteti rritet afersisht deri ne bllokimin e plote te rritjes se tumorit.

Disa Detaje mbi Membranat Qelizore

Qeliza ndahet nga ambienti qe e rrethon me ane te nje membrane qe eshte e perbere nga nje shtrese e dyfishte acidesh dhjamore (lipide). Nese  shohim me kujdes strukturen e saj si dhe menyren si jane vendosur acidet dhjamore,  do te verejme nje perputhje te karakteristikave te perberesve te membranes si dhe te perberesve te ambientit : ne membrane kokat e acideve dhjamore jane hidrofile, domethene te ngarkuara dhe nuk jane neutrale kurse bishtat e tyre jane hidrofobe domethene jane neutrale dhe nuk bashkeveprojne me ujin.

giovedì 8 settembre 2011

Nje Mjek ne Barrele

Shkrimi i paraqitur me poshte eshte shkeputur nga  faqja "Peisazhe te Fjales" dhe titullohet "Nje Mjek ne Barrele":

Sapo lexova ne Shekulli qe ministri i Shendetesise Petrit Vasili paska bere nje aksident me makine, ku eshte plagosur, por jo rende.Me erdhi keq, sepse e njoh madje e kam pasur shok vite me pare, kur ishim te dy shoke gjimnazi; dhe me pas, kur kemi qene bashke gjate zborit tremujor te Rrapi i Trishit.

Shtatzania dhe Semundja e Hodgkin

Si duhet te trajtohen pacientet shtatzene me semundjen e Hodgkin?
Per pacientet shtatzene me linfomen e Hodgkin ne fazat e hershme dhe qe jane asimptomatike, trajtimi mund te vonohet deri ne lindje.

Gastriti

Kur mukoza gastrike ekspozohet ndaj nje agjenti demtues te cilesdo natyre kemi si pasoje nje demtim te qelizave epiteliale dhe me pas nje rigjenerim te qelizave te demtuara. Emertimi "gastrit" perdoret per te pershkruajtur nje demtim ne nivelin e mukozes gastrike me pjesemarrje te qelizave inflamatore. Gjithsesi, nje demtim i qelizave epiteliale te mukozes gastrike nuk shoqerohet gjithmone me pranine e inflamacionit.

Si Funksionojne Kanalet Jonike?


Kanalet jonike jane te formuar nga nennjesi proteinash qe perbejne "porin" ujor ne membranen plazmatike qe u lejon joneve (Na+ , K+ , Ca++, Cl-, etj) te kalojne nga zona e jashtme drejt zones se brendshme te qelizes (dhe anasjelltas) duke ndjekur rrjedhen e tyre elektrokimike (qe merr parasysh si perqendrimet edhe ngarkesat e joneve ne te dy anet e membranes).

D-Dimeri dhe Embolia Pulmonare

Ne pacientet me stabilitet hemodinamik, diagnoza e embolise pulmonare duhet te ndjeke nje protokoll diagnostik qe perfshin matjen e mundesise klinike per emboline, matjen e D-dimerit, dhe (nese eshte e nevojshme) tomografi te kompjuterizuar ose shintigrafi ventilatore-perfuzionale. D-dimerit ka vlere te limituar ne pacientet me mundesi te larte klinike per emboli pulmonare. Specificiteti i nje niveli te larte te D-dimerit eshte e ulet tek pacientet me kancer, femrat shtatzene dhe ne paciente te moshuar dhe te shtruar ne spital. Pjesa me e madhe e pacienteve te shtruar ne spital, nuk duhet te kryejne matje te D-dimerit nese dyshohet per nje emboli pulmonare.

martedì 6 settembre 2011

Konsumimi i Alkolit si Shkak i Cirrozes

Ndikimi i alkoolit ne shfaqjen e cirrozes, pasojat qe sjell alkooli dhe shenjat e cirrozes jane disa nga argumentet qe do te shpjegoje sot mjekja gastro-hepatologe Albana Duni. Nderkohe, ajo jep edhe keshilla se si duhet te trajtohet ky problem ne menyre qe te shmangen komplikacionet.


Sa ndikon alkooli ne shfaqjen e cirrozes?
 
Melcia me Cirroze

Vaskulitet ANCA - Pozitive


Vaskuliti ANCA (eng. Antineutrophil cytoplasmic antibody)  pozitiv, qe perfshin granulomatozen e Wegener-it dhe poliangjitin mikroskopik, eshte nje sindrome autoimune qe godet shume organe qe karakterizohet nga vaskuliti qe godet kryesisht enet e gjakut mikroskopike dhe paraqet autoantitrupa kunder antigjeneve citoplazmike te neutrofileve.

Dabigatran apo Warfarin per Fibrilacionin Atrial?

Warfarin ka nje histori te gjate suksesi ne parandalimin e tromboembolise ne pacientet me fibrilacion atrial (FA) dhe ne trajtimin e trombozes venoze te thelle dhe embolise pulmonare; ilaçi gjithashtu perdoret per parandalimin e mpiksjes se gjakut ne arterie dhe vena dhe per trajtimin e disa semundjeve te tjera ( per shembull sindroma e antitrupave antikardiolipine). Gjithsesi, warfarin kerkon monitorim te shpeshte te INR (International Normalized Ratio) dhe rregullimit te dozes; edhe me mundimet me te medha, pacientet qe marrin warfarin kane vlera INR qe jane jashte dritares se ngushte terapeutike.

Meningjiti

Meningjiti (infeksion i mbuleses se trurit dhe palces kurrizore) eshte nje semundje e rende. Meningjiti mund te ndodhe tek te rriturit, femijet dhe te sapolindurit, dhe mund te shkaktohet nga viruse, bakterie, fungi dhe parazite. Meningjiti bakterial mund te jete vdekjeprures ose mund te shkaktoje demtime te renda, sidomos nese diagnoza e meningjitit bakterial vonohet, por mund te trajtohet, sidomos nese diagnostikohet ne fazat e hershme te semundjes.

sabato 3 settembre 2011

Teknikat e Reja per Zbulimin e Kancerit te Mushkerive

Duke qene se rreth 90% e te gjithe rasteve te kancereve te mushkerive shkaktohen nga duhani por vetem 10 deri ne 15% e duhanpiresve zhvillojne kete semundje, kerkuesit jane duke zhvilluar teknika te reja dhe te ndjeshme per gjetjen sa me te mire te individeve qe jane me rrezik te larte per kancer. Testet mund te ndihmojne gjithashtu te gjejne ata individe jo duhanpires qe kane rrezik te larte edhe per shkak te faktoreve te tjere te rrezikut siç mund te jete trashegimia. 

Guret ne Temth

Guret ne temth sjellin shume komplikacione te renda per shendetin. E rendesishme eshte qe ato te trajtohen ne menyre profesionale. Keshtu shprehet Dr. Edlira Ibra, mjeke gastrohepatologe, ne lidhje me guret ne temth.
Sot, ajo shpjegon komplikacionet dhe menyren se si duhet te trajtohet kjo semundje.


venerdì 2 settembre 2011

Insuficienca Renale Akute

Insuficienca renale ndodh kur veshkat nuk jane ne gjendje te bejne punen e tyre: te pastrojne gjakun nga papastertite, te ndihmojne ne rregullimin e presionit te gjakut, te rregullojne ekuilibrin e lengjeve dhe kriperave ne trup. Kur gjaku kakon neper veshka, ai pastrohet dhe papastertite largohen me ane te urines per ne fshikez. Kur prishet ky funksion i veshkave, ndodh nje insuficience renale akute (e shpejte) ose kronike (zhvillohet ne menyre graduale). Me insuficience renale akute, funksioni i veshkave mund te kthehet ne normalitet nese shkaku i insuficiences zbulohet dhe trajtohet ne menyre te sakte.  

mercoledì 31 agosto 2011

Migrena dhe Terapia me Triptane

Migrena eshte me e zakonshme dhe me e rende tek femrat se sa tek  meshkujt. Simptomat zakonisht fillojne ne moshe te re. Semundja mberrin maksimumin e aktivitetit te vet rreth moshes se mesme. Edhe pse migrena nuk vendos jeten ne rrezik, ajo rrit rrezikun per nderlikime te tjera vaskulare siç jane iktusi iskemik dhe pre-eklampsia.

Migrena

Terminologji qe Mund te Ngaterrohet

Ne kete shkrim, do doja te shpjegoja disa terma qe mund te ngaterrohen. Jane terma qe perdoren shpesh neper shkrimet mjekesore dhe jo rralle ngjallin keqkuptime per personave qe i lexojne. Te perpiqemi te vendosim pak rregull ne kete gje!

4.7

4.7 litra eshte afersisht sasia e gjakut qe ndodhet ne trupin e njeriut. Kjo sasi perben afersisht 7% te peshes se trupit te njeriut.

Hemorroidet

Hemorroidet jane nje semundje qe kane te bejne me enet e gjakut ne zonen anale. Vijne si pasoje e zmadhimit te venave dhe me pas brenda tyre mund te mpikset gjakut.

giovedì 25 agosto 2011

Kolecistiti Akut

Kolecistiti eshte nje inflamacion i temthit, nje organ i vogel ne forme dardhe qe ndodhet ne pjesen e siperme te djathte te barkut. Temthi mban materialin biliar qe prodhohet nga melçia. 

Azma Bronkiale - Shkaktaret e Saj

Kushtet atmosferike te diteve te dimrit ndihmojne ne zhvillimin e azmes bronkiale (rrugeve te frymemarrjes). Nderkohe, nga te dhenat rezulton, se shumices se pacienteve shkaqet kryesore te saj iu percaktohen nga provat e alergjise. Prof. Dok. Luljeta Kote shefe e Sherbimit te Alergo-Pneumologjise ne Pediatrine e QSUT-se shpjegon disa nga shkaqet e kesaj semundje.

Embrioni pas 6 Javesh

Embrioni pas 6 Javesh


U bene 6 jave qe nga fekondimi dhe embrioni tani qendron i rrethuar nga lengu amniotik qe e mbron. Eshte i lidhur me placenten me ane te nje kordoni qe merr emrin kordoni umbelikal  dhe me ane te tij merr oksigjenin dhe te gjithe ushqimet qe i nevojiten per te zhvilluar, si dhe largon anhidritin e karbonit dhe mbetjet e metabolizmit te vet.

Si Ruhet Materiali Gjenetik ne Qelizat Staminale

Kerkuesit e institutit Pasteur ne Paris, kane gjetur nje mekanizem se si qelizat staminale te rritura arrijne te mbrojne ADN-n e tyre nga mutacionet. Keto  rezultate jane publikuar ne revisten Nature Cell Biology te muajit qershor 2006,dhe ka rendesi per rritjen e qelizave staminale ne laborator dhe ne kerkimet mbi kanceret.


martedì 23 agosto 2011

Prostata - Problemi i te Moshuarve

Vendosja ne kohe e diagnozes se prostates eshte shume e rendesishme. Prof dok. Alketa Koroshi shpjegon menyren se si vendoset diagnoza e prostates, si behet mjekimi dhe se ku konsiston nderhyrja kirurgjikale. 

Guret ne Veshka nga Hiperkalciuria

Guret ne veshka jane nje problem qe prek nje pjese te mire te popullsise. Te dhenat mbi popullaten amerikane tregojne nje rritje te rasteve ne 30 vitet e fundit. Deri ne moshen 70 vjeçare, 11% e meshkujve dhe 5.6% e femrave do te kene gure ne veshka qe do japin simptoma. Rreth 80% e gureve jane te perbere nga oksalati i kalciumit me sasi te ndryshme te fosfatit te kalciumit.

Te Papriturat e Dites

Te merresh me femije ka bukurine e vet dhe ne te njejten kohe veshtiresine e vet. Kjo, sepse, per ta edhe vizita eshte pjese e lojes se tyre te perditshme dhe nuk duan tia dine se çfare po ndodh rreth e qark.  Nuk duan tia dine se per cilen arsye jane paraqitur ne ate vizite! E vetmja gje qe i sjell pak shqetesim kur futen ne ate ambulator eshte prezenca e infermierit me kemishen jeshile qe perkthyer ne gjuhen e tyre do te thote "nje qenie me age ne dore,gati per ti marre gjakun per analiza". Nese shohin kemishen e bardhe pastaj, ballafaqimi i pare eshte nje e qare e gjate derisa te lodhet. 

Struktura e ADN-s : Lidhjet

Ne shkrimin e pare mbi strukturen e ADN-s u perqendruam tek perkufizimi i acideve berthamore dhe perberesve te tyre baze qe jane nukleotidet [1]. Folem per strukturen e nukleotideve duke i shperbere ne pjese me te detajuara te tyre dhe duke folur per rendesine qe ka secila pjese. Ne kete shkrim te dyte do perqendrohemi tek menyra se si lidhen nukleotidet njeri me tjetrin ne te njejtin zinxhir dhe ndermjet zinxhireve.
 
Riboza dhe Deoksiriboza

domenica 21 agosto 2011

Mononukleoza Infektive

Shenjat kryesore te mononukleozes infektive jane faringiti (zakonisht fillim subakut) , temperatura dhe linfoadenopatia. Keto tre shenja jane kryesoret tek kjo semundje. Simptomat me te zakonshme jane dhimbja e fytit, gjendje te semure dhe keputje. Petekie te pjeses se siperme te gojes, edema periorbitale dhe nje rash kutan jane me pak te zakonshme.

Cfare jane Telomeret?

Telomeret jane disa pjese te vogla ADN-je qe ndodhen ne fundet e çdo kromozomi. Pjesa fundore e ADN-s eshte mjaft e paqendrueshme: shkaterrohet kimikisht dhe mund te pesoje rikombinime me shpesh se pjesa tjeter e molekules. Funksioni i telomereve eshte qe te ndale heliken qe te mos shperbehet. Praktikisht veprojne si mbrojteset plastike qe gjenden ne fund te lidheseve te kepuceve.

Skleroza Multiple - Nje Problem jo Vetem Imunologjik

Efekti kryesor pozitiv i nje ilaçi te aprovuar kohet e fundit nga FDA , fingolimod,  nuk vjen si pasoje e aftesive te tij te imunorregullimit, por i nje veprimi te drejteperdrejte mbi sistemin nervor qendror.

Nje Trajtim i Ri per Fibrozen Cistike

Nje trajtim i ri ka si shenjester proteinen me difekt te fibrozes cistike. 

Trajtimet aktuale per fibrozen cistike (FC) (mukovishidoza) perqendrohen ne uljen e simptomave. Tani studjuesit po kerkojne te trajtojne shkakun e vertete te FC , difektin e gjenit qe kodifikon per proteinen CFTR (eng. Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator). Ne nje trial klinike qorr te dyfishte, te randomizuar te sponsorizuar nga industrite farmaceutike (eng. industry-supported, double-blind, randomized clinical trial), 39 te rritur me FC moren ne rruge orale VX-770 (perforcues CFTR qe rrit aktivitetin e proteines CFTR) ose placebo çdo 12 ore per 28 dite. Te gjithe pacientet kishin mutacionin G551D.

giovedì 18 agosto 2011

Perikarditi Akut

Elektrokardiograma e nje pacienti me perikardit akut paraqet ngritje te perhapur te segmentit ST (eng. widespread ST-segment elevations) ne derivacionet prekordiale, si dhe nje segment ST me forme konkave drejtuar siper (eng. upward concave ST segment) dhe ulje te segmentit PR (eng. PR-segment depression). Ngritja e segmentit ST (ne milimetra) dhe lartesia e vales T (ne milimetra) mund te jete me i larte se 0.24 ne derivacionin V6. Shenjat klinike dhe simptomat mund te perfshijne dhimbje te gjoksit (me e madhe ne pozicionin shtrire) dhe ferkim te perikardit.

Cfare Eshte Nevralgjia e Trigeminit?

Nervi trigeminal eshte nervi i peste dhe inervon zonen e fytyres.
Ndahet ne 3 degezime, nje degezim qe inervon muskujt e nofulles (kjo konsiderohet edhe pjesa motore e muskulit te trigjeminit), njeri qe inervon zonen maksilare (ku shperndahet ne zonen e faqes,faqeve te hundes,buza e siperme) dhe degezimi oftalmik i cili inervon zonen e syrit (zona ballore,lakrimale dhe e hundes).

Diabeti - Shkaktaret dhe Pasojat

Doktor Isuf Kalo shpjegon se diabeti ze vendin e pare per verbimet, per azotemine, per abotimet (prerjet e kembeve), per infarkte miokardi.

Duke e cilesuar si nje semundje teper te rrezikshme edhe Drejtori i Qendres se Akreditimit te Sherbimeve Shendetesore, Isuf Kalo ka treguar pasojat e kesaj semundje. "Nje person me diabet, sipas mjekeve, rrezikon shume gjera, pasi kjo semundje ze vendin e pare per verbimet, per azotemine, per abotimet (prerjet e kembeve), per infarkte miokardi, per demtime ne tru, etj", shpjegon ai duke shtuar se diabeti godet kudo çdo organizem, çdo organ, çdo sistem dhe çon ne invalidizem, kjo do te thote qe njerezit edhe vdesin para kohe, por me shume invalidizohen. Sipas specialisteve, rrezikojne per diabet te gjithe personat qe paraqesin obezitet dhe mbipeshe, mungese te aktivitetit fizik, ushqyerje jo te shendetshme, trashegimi per diabet ne familje, sasi te larte kolesteroli ne gjak, moshe te madhe, grate me diabet gjate barres apo qe kane lindur femije me peshe te madhe.

domenica 14 agosto 2011

Endokarditi

Endokarditi eshte nje infeksion ose inflamacion (pergjigje ndaj nje demtimi te qelizave) i valvulave te zemres ose endokardit, shtreses se brendshme te dhomave te zemres. Endokarditi eshte nje gjendje klinike qe mund te çoje ne insuficience kardiake, stroke (demtim cerebral), insuficience renale dhe vdekje. Fatmiresisht, mund te trajtohet me sukses ne pjesen me te madhe te njerezve. 


Endokarditi i Valvules Aortike

Terapia kunder Tuberkulozit

Regjimi i preferuar terapeutik i momentit qe perdoret per tuberkolozin eshte ai i quajturi “regjimi i shkurter” dhe parashikon nje trajtim farmakologjik te gjatesise se 6 muajve te ndare ne 2 faza.

2

2 metra eshte gjatesia e ADN ne kromozomet e qelizes se njeriut.

Pneumonite e Marra ne Spital

Organizmat gram-negative mbizoterojne ne pneumonite e marra ne spital (eng. hospital-acquired pneumonias, HAP)  e nder to, me te rendesishmit jane Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumanni dhe Enterobakteriet. Nga viti 1963 deri ne 2003, specia e acinetobakterieve ka qene e vetmja specie gram-negativesh qe ka pesuar nje rritje te rendesishme si shkaktar pneumonish ne terapite intensive ne Amerike. Fatkeqesisht, rezistenca e ketyre organizmave ndaj antibiotikeve, sidomos karbapenemeve, po sjell probleme te rendesishme terapeutike.

Ndryshimet Fiziologjike qe Shkakton Shtatzania

Pasi qe kemi folur mbi shenjat dhe diagnostikimin e shtatzanise  [1], tani perqendrohemi tek ndryshimet fiziologjike qe sjell ne trup. Ne shkrimin e meposhtem do te merren ne analize ndryshimet ne organet kryesore.
Shtatzania shkakton nje seri ndryshimesh fiziologjike ne te gjithe organet dhe sistemet e nenes. Shumica e tyre zhduken pas lindjes.

sabato 13 agosto 2011

Semundja e Huntington

Semundja e Hantington-it (Huntington) eshte nje semundje neurodegjenerative e trashegueshme! Shkaktari kryesor eshte mutacioni i gjenit te huntingtines qe ndodhet ne kromozomin 4 (4p16.3). 

Truri i Njeriut
(Imazhi nga Artsybee ne Pixabay)


Enzimat

Enzimat  jane nje nga zbulimet  me te medha te biologjise ne fillimet e shekullit te kaluar. Enzimat  ne vetvete jane struktura biologjike qe kane funksion te pershpejtojne reaksione qe ne kushte normale do te ndodhnin me nje shpejtesi mjaft te ngadalte. Shpejtesia  e ketyre reaksioneve mund te pershpejtohet nga 100 here deri ne 1000000000000 here. Enzimat futen ne reaksione dhe dalin prej tyre pa u perdorur dhe per kete arsye, rendimenti i tyre i afrohet atij te nje motori ideal.

Shkaqet e Anemise pas Moshes 65 Vjeç

Rreth 10% e meshkujve dhe femrave ne moshen mbi 65 vjeç mund te jene anemike. Tre shkaqet kryesore jane mungesat e elementeve ushqimore (hekur, vitamine B12 dhe folati) , anemia nga inflamacioni kronik (ndryshe e njohur si anemi e semundjes kronike) dhe neoplazmat sic mund te jene sindromat mielodisplazike, mielomat dhe tumoret hematologjike dhe te indeve.

NEJM Dhjetor 2006

mercoledì 10 agosto 2011

Nje Radiografi me Shume Elemente Patologjike

Pacient 71 vjeç , shtrohet per dispne dhe disfagji. Nje radiografi e toraksit tregon pranine e nje mase paratrakeale qe deformon trakene. Per kete arsye kryen nje tomografi te kompjuterizuar qe tregon pranine e nje mase ne zonen paratrakeale qe interesonte zonen perreth ne hipoteze te pare e natyres neoplastike. Bronkoskopia rezultoi negative per kerkimin e qelizave kancerogjene.

Radiografi me Shume Elemente Patologjike
(Imazhi: Ilir Halili)

Cfare funksioni ka Apendiksi?

Loren G. Martin, profesor i fiziologjise ne Universitetin Oklahoma State, pergjigjet:
" Per vite me rradhe, apendiksi (pjese shtojce e zorres se trashe) mendohej te kishte shume pak funksione fiziologjike. Tani dihet, gjithsesi, qe apendiksi sherben per nje rol te rendesishem tek fetusi dhe tek te rinjte. Qelizat fiziologjike shfaqen tek apendiksi i nje fetusi rreth javes se 11 te zhvillimit. Eshte gjetur qe keto qeliza endokrine te apendiksit te fetusit prodhojne disa amina biogjenike dhe hormone peptide, perberje qe marrin pjese ne mekanizma te ndryshme kontrolli biologjik (homeostatik). Me pare nuk kishte shume te dhena mbi kete funksion ne studimet e kryera tek kafshet sepse apendiksi nuk ekziston tek gjitaret shtepiake.

Apendiksi - Pjese Shtojce e Zorres se Trashe

lunedì 25 luglio 2011

Metastazat ne Tru

Metastazat ne tru ndodhin ne 20% deri ne 40% te pacienteve dhe kancer. Prognoza e pacienteve me metastaza ne tru eshte e dobet. Jetegjatesia e pacienteve me metastaza ne tru shkon nga 2.3 deri ne 7.1 muaj.

Punktura Lombare

Punktura lombare eshte nje procedure me ane te se ciles doktorret marrin nje sasi lengu cerebrospinal (lengu qe rrethon trurin dhe palcen kurrizore) per testime. Lengu cerebrospinal (LCS) eshte i formuar ne disa zona te veçanta te trurit qe marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai leviz nga ventrikujt drejt palces kurrizore. LCS mund te permbaje sasi te vogla proteinash dhe sheqeri (glukoze).
Punktura Lombare


Pjese nga Shume Mendje...

Pasi qe shpjegoi per rreth gjysem ore profesori vuri re humbjen e perqendrimit dhe vijoi...
<<...me ju thene te drejten nuk kam çfare tu them me teper per momentin. Nese do me duhej tu shpjegoja ndonje gje ne kete leksion do te ishte menyra si duhet te silleni ne profesionin e mjekut, perballe pacientit tuaj.

Semundjet e Mushkerive dhe Ndotja Ambientale

Ne 1978 nje grup kerkuesish te Universitetit te Yales publikuan ne revisten Nature rezultatet e nje studimi, ku konkluzionet ishin qe "nuk ka asnje te dhene qe ndotesit e ambientit shkaktojne efekte mbi mushkerite" dhe prandaj " kontrolli i ndotjes nuk paraqet nje prioritet ne parandalimin e semundjeve te frymemarrjes". Tani pas 30 vjetesh, siç e dime te gjithe, te dhenat jane te tjera dhe tregojne qe ndotja ambientale eshte nje shkaktar i rendesishem per semundjet e frymemarrjes. Nga vijne keto te dhena? 

Pluhur ne Tirane


lunedì 18 luglio 2011

Cfare Shkakton Dhimbjen e Kokes?

Kur na ndodh te kemi nje dhimbje koke te forte me pulsim, nje person vendos duart ne te dy anet e kokes dhe thote "Me duket sikur po me dalin trute dhe ndihem me mire nese i mbaj ne vend". Kjo jep idene e gabuar qe eshte truri qe zgjerohet dhe jep dhimbjen. Eshte interesante te thuhet, qe indi i trurit nuk e ndien dhimbjen ne te njejten menyre si e ndjen lekura ose organet e tjera. Duke qene se truri ndodhet ne nje "kuti" te forte mbrojtese, nuk ka zhvilluar aftesi ti pergjigjet prekjes ose ndjesive te presionit ashtu si pjeset e tera te ekspozuara te trupit tone. Me te vertete, nje neurokirurg mund te prese pjese indi nervor tek nje pacient ne gjendje te zgjuar dhe pacienti te mos e ndjeje bisturine.

Dhimbja e Kokes

Si Heshten ne Menyre te Perzgjedhur Gjenet

Procesi eshte i drejtuar nga molekula te ARN jo kodifikuese.


Ne qeliza, ne çdo moment lexohen dhe shkruhen vetem gjenet qe jane te nevojshem per ate çast , ndersa gjenet e tjere jane te shenuar me nje lloj etikete, zakonisht nje grup metil, qe tregon qe nuk duhet te aktivizohen. Tani nje grup kerkuesish gjerman te Institutit te Kerkimit mbi Kancerin kane zbuluar menyren se si vendosen keto "etiketa" ne pika specifike te gjenomes ku nevojiten dhe se ne kete proces marrin pjese molekula ARN jo kodifikuese, domethene qe nuk marrin pjese ne prodhimin e proteinave.

ADN-ja dhe Gjenet


domenica 17 luglio 2011

Vdekje e Papritur nga Hemoftiza Masive ne Fibrozen Cistike: Pershkrimi i nje Rasti

HYRJE
Hemoftiza e lehte eshte nje nderlikim i zakonshem ne Fibrozen Cistike (FC). Hemoftiza masive perkufizohet si nje gjakderdhje akute ne sasi me te medha se 240 ml ne 24 ore ose nje gjakderdhje qe perseritet ne sasi mbi 100 ml/dite per disa dite. 

Historia e Zbulimit te Paracetamolit

Paracetamoli futet ne kategorine e derivateve te anilines. Perberja e pare e kesaj kategorie ilaçesh qe hyri ne listen e terapive ishte acetanilidi (lehtesisht i perftueshem nga acetilimi i anilines). Kjo gje ndodhte ne 1886, si pasoje e nje zbulimi krejtesisht te rastesishem. Dy mjeke, Cahn dhe Hepp, po provonin aftesine e naftalines per te larguar krimbat parazite. Rezultatet e para ishin dekurajuese, keshtu qe te dy paten idene te "provonin ne menyre te rastesishme" duke i dhene naftaline nje pacienti qe vuante nga disa semundje, perfshire ketu pranine e krimbave parazite.

Shqetesimet Obsesive - Kompulsive

HYRJE
Shqetesim i karakterizuar nga ide, imazhe ose impulse te vazhdueshme, te vullnetshme ose jo te vullnetshme qe duken te pakuptimta, te cuditshme, te keqe ose te tmerrshme (obsesive), deri ne impulse per te bere dicka qe te con ne nje vuajtje nga keto obsesione (kompulsive).

giovedì 14 luglio 2011

Prolaktinomat

Prolaktinomat jane tumoret me te zakonshme sekretive te gjendrres se hipofizes. Si forma beninje, ato klasifikohen ne baze te dimensioneve; mikroadenomat jane me pak se 10 mm ne diameter dhe makroadenomat jane me teper se 10 mm. Nivelet e prolaktines ne gjak ne pacientet me prolaktinoma jane zakonisht ne perpjestim me masen tumorale.

Skleroza Multiple

Skleroza multiple eshte nje semundje e sistemit nervor me tipare autoimune. Edhe pse shume pika mbi patogjenezen e kesaj semundje akoma nuk jane qartesuar, mendohet qe ka baza autoimunitare, ku sistemi imunitar sulmon antigjenet qe prodhohen nga trupi vete. Ne kete rast, shenjestra e ketij sulmi eshte mielina, nje substance qe mbeshtjell aksonet e neuroneve dhe lejon pershpejtimin e perçimit se sinjaleve elektrike.

Nivelet Shume te Larta te Ferritines ne Gjak si Marker Diagnoze per Pneumonine nga Legjonela

Semunda e Legjonarit paraqitet shpesh si nje pneumoni e fituar ne komunitet (eng. Community- Acquired Pneumonia, CAP) atipike e shoqeruar nga nje varietet manifestimesh klinike pulmonare dhe laboratori [1]. Anomali laboratorike jo specifike, nga perkufizimi, jane jospecifike por qe shpesh ndihmojne te ngushtosh mundesite ne diagozen diferenciale per te arritur nje diagnoze specifike.

domenica 10 luglio 2011

Gripi i Pulave

Gripi i Pulave - Asnje Rast ne Shqiperi


Semundja e Whipple

Simptoma me e zakonshme gastrointestinale e formes klasike te semundjes se Whipple eshte humbja e peshes, e shoqeruar shpesh me diarre. Humbje gjaku e padukshme nga mukoza intestinale mund vezhgohet ne rreth 20 deri ne 30% te pacienteve. Nje interesim i nyjeve te kockave duke perfshire ketu artralgji jo te vazhdueshme, artrit ose te dy, vihen re ne 65 deri ne 90% te pacienteve. Mund te ndodhin simptoma neurologjike (miokloni, humbje memorie, etj) dhe kardiake.

300

300 gram eshte persha mesatare e nje zemre. Vlerat mund te levizin nga 200 deri ne 400. Ne raste patologjike mund te arrije edhe deri ne 1 kg e me teper.

20

Nje rruaze e kuqe gjaku pershkon te gjithe trupin e njeriut ne 20 sekonda.

Fenotipe te Ndryshme te S. Aureus ne Fibrozen Cistike: Aspekte Mikrobiologjike dhe Diagnostike

Kolonizimi dhe me pas infektimi i rrugeve te frymemarrjes nga ana e Staphyloccocus Aureus (SA) ndodh shpesh ne pacientet me Fibroze Cistike (mukovishidoze , FC), sidomos ne periudhen e hershme. 

martedì 5 luglio 2011

Skicofrenia - Pjesa 2

Pasi qe kemi folur mbi perkufizimin, fiziopatologjine dhe shenjat  e skicofrenise ne pjesen e pare te shkrimit, ne kete pjese te dyte do te flasim per diagnozen, shfaqjen e semundjes, prognozen dhe terapine ne linja te pergjithshme. 

Skicofrenia - Pjesa 1

PERKUFIZIMI
Shqetesim mendor i shpeshte dhe i rende, i karakterizuar nga humbje e realitetit (psikoze), halucinacione (perceptime fallco), delir (mendime te gabuara), anomali te mendimit, mungese afektive, ulje te motivimit dhe shqetesime funksionale sociale dhe pune.

Metastaza Hepatike nga Mikrocitoma

Pacient mashkull, 62 vjeç, paraqitet ne Departamentin e Emergjences per dhimbje ne kafazin e kraharorit  qe kishte filluar rreth 14 dite me pare,te cilat shtoheshin gjate levizjeve.   Ne muajin e fundit pacienti kishte pasur nje humbje peshe rreth 10 kg, asteni dhe renie te oreksit . Nje radiografi e kryer rreth 15 dite para shtrimit ne Urgjence tregonte nje demtim bazal te djathte dhe pleurit te lehte. 

lunedì 4 luglio 2011

Kateterizmi Kardiak,Koronarografia dhe Angjografia Periferike

Cfare eshte dhe si kryhet


Per kateterizem kardiak nenkuptohet matja e presioneve ne brendesi te dhomave kardiake me ane te vendosjes se disa sondave te vogla (kateter) me ane te nje hyrje vaskulare (per shembull arterie dhe/ose vene femorale). Per koronarografi, ventrikolografi ose angjografi nenkuptohet turbullim (ita. opacizzazione) te koronareve (arterie qe ushqejne zemren), te ventrikulit ose te zonave te tjera vaskulare ( per shembull arteriet karotide, arteriet renale, zona iliako-femorale) me ane te injeksionit ne brendesi te tyre te nje materiali kontrasti, gjate te ciles mund te ndihet nje ndjesi nxehtesie. Per te arritur koronaret, ventrikuli i majte dhe zona te tjera, eshte e nevojshme vendosja e disa katetereve ne arterien femorale (ne rreze te kofshes) ose arterie radiale (ne kyç) ose, me rralle, ne arterien brakiale (ne piken ky perthyhet krahu) ose ne raste te vecanta ne zona te tjera, duke i paraprire nje anestezi lokale. Keto sonda shtyhen perpara deri tek strukturat qe duhet te studjohen dhe injektohet materiali i kontrastit qe do lejoje opacizimin dhe dokumentimin me ane te rrezeve X. 

Per te Mos Harruar Kurre

Jam drejtor i departamentit te pediatrise ne Kliniken e Femijeve ne Sarajevo dhe president i Shoqates se Pediatreve te Bosnjes. Spitali yne i femijeve - spitali qendror pediatrik per Bosnjen dhe Herzegovinen - u shkaterrua bashke me Institutin e Obstretikes dhe Gjinekologjise. Ndodhi me 26 dhe 27 Maj, 1992, ne kete menyre. 

Infeksioni nga HIV : Bazat

Virusi i imunodefiçences njerezore (eng. Human immunodeficiency virus, HIV) eshte nje virus qe shkakton AIDS (eng. Acquired ImmunoDeficiency Syndrome). AIDS eshte nje semundje serioze qe vendos jeten ne rrezik dhe ka nje sere simptomash. Logjika dhe Qellimi i Terapise me Insuline ne Diabetin e Tipit 2

Pacientet me diabet te tipit 2 kane rezistence periferike ndaj insulines dhe nje prodhim jo te pershtatshem te saj nga qelizat beta te pankreasit. Gjate vakteve te ushqimit, kemi nje hiperglicemi pas perfundimit te se ngrenit si pasoje  e nje faze te pare sekrecioni te pakte insuline  dhe nje renie rreth 35% ne depozitimin e glikogjenit ne melçi.

Historia e Trajtimit te Pneumonise - Pjesa 3

Trajtimi i pneumonise me ilace antibakteriale: trials klinik te kontrolluar
U kryen  disa trials klinik te kontrolluar mbi pneumonine te cilat çuan ne nje rezultat te njejte per sa i perket terapise antibakteriale per pneumonine. Keto studime krahasuan grupe te cileve ju dha terapia antibakteriale me grupe te cileve nuk ju dha terapia specifike antipneumokoku; gjithsesi, nuk ishte akoma metoda ku pacienti ose kerkuesi nuk ishte ne dijeni te terapise (e ashtequajtura metode qorre e dyfishte) dhe metodat e randomizimit nuk ishin ashtu sic behen ne studimet e sotme.

sabato 2 luglio 2011

Metastazat ne Gjendrren Hipofizare

Metastazat ne gjendrren hipofizare (eng. pituitary gland , ita. ghiandola ipofisaria) jane shpesh asimptomatike. 
Gjendrra Hipofizare

Shtatzania - Shenjat dhe Diagnostikimi

Shenje e pare e shtatzanise dhe arsyeja e pare pse shumica e grave shtatzane konsultohen me mjekun, eshte mungesa e nje cikli menstrual. Ne nje paciente e cila zakonisht ka cikle te rregullta dhe eshte seksualisht aktive, mungesa e menstruacioneve, per me teper se 1 jave, eshte nje shenje e mundshme e shtatzanise.


Shtatzania - Nje moment i vecante per nje femer
Imazhi nga nenetus ne FreeDigitalPhotos.net

Helmimi nga Monoksidi i Karbonit


Monoksidi i karbonit (formula kimike CO) eshte pa ngjyre, pa shije, pa arome, nje gaz toksik qe prodhohet kur digjet lende djegese. Druri, vaji, benzina, gazi natyral vajguri dhe qymyri prodhojne monoksid karboni kur digjen. Kur nje person thith monoksid karboni, ai bllokon aftesine e gjakut per te transportuar oksigjen dhe mund te shkaktoje demtime te renda ne mushkeri dhe ne tru dhe mund te arrije deri ne vdekje. Monoksidi i karbonit eshte nder shkaqet me te perhapura te vdekjes nga helmime. Ne Amerike, shkakton me shume se 1700 vetevrasje dhe mbi 500 vdekje te paqellimshme çdo vit.

Detaje nga Terapia e Insuficiences Kardiake

Afersisht 1 deri ne 2% e popullsise ne vendet e zhvilluara ka insuficience kardiake, me nje rritje deri ne 10% ne personat e moshes 70 vjeç e me teper. Te pakten gjysma e pacienteve me insuficience kardiake kane nje fraksion te hedhjes (eng. ejection fraction) te ulet (40% ose me pak) dhe semundja e arterieve koronare jane shkaku i afersisht dy te tretave te rasteve te paaftesise kardiake sistolike.

Osteokondrozat tek Femijet

Me kete emertim nenkuptohen nje sere semundjesh, te shkaktuara shkaqe te panjohura, ku verifikohen probleme ne proçesin normal te rritjes se kockes dhe kerrcit.

Osteokondrozat primitive te moshes se re jane semundje tipike te periudhes se rritjes qe tentojne te perparojne me ngadale dhe ne menyre te vetvetishme drejt sherimit. Gjithsesi, ne disa raste, nese nuk behet nje diagnoze e shpejte dhe nje trajtim i duhur, osteokondrozat mund te shkaktojne deformime te rendesishme.

domenica 19 giugno 2011

Kanceri i Endometrit

HYRJE
Kanceri i endometrit eshte ne vend te katert nder kanceret me te perhapur tek grate ne Shtetet e Bashkuara. Zhvillohet me teper tek femrat qe kane kaluar moshen e shtatzanise. Gjithsesi, mund te ndodhe edhe tek femrat e reja. Kanceri i endometrit eshte shpesh nje kancer qe rritet ngadale. Mund te zbulohet heret sepse zakonisht jep gjakderdhje vaginale. Grate te cilat kane gjakderdhje anormale, sidomos pas menopauzes, duhet te kontrollohen tek mjeku i tyre sepse zbulim i hershem mund te çoje ne nje sukses ne kuren e kancerit.

Çirroza dhe Insuficienca Renale

Fiziopatologjia e Insuficiences Renale ne Çirroze
Insuficienca renale ne pacientet me shirroze vjen kryesisht nga probleme me qarkullimin; Kryesisht nje ulje e rezistencen vaskulare sistemike (eng. systemic vascular resistance) si pasoje e nje vazozgjerimi arterial ne qarkullimin splanknik, i shkaktuar nga hipertensioni portal

Hernia Diskale

HYRJE
Vertebrat (kockat e shtylles kurrizore) ndahen njera nga tjetra nga disa struktura te quajtura disqe. Keto disqe jane te rrumbullaket dhe te sheshte dhe te perbere nga dy pjese: anulus (zona e jashtme ose unaza) dhe berthama (pjesa e brendshme e perbere nga nje strukture xhelatinoze). Kur keto disqe jane te shendetshem, ato veprojne duke thithur goditjet ne shtyllen kurrizore dhe jane themelore per te mbajtur perthyerjen e shtylles kurrizore. Presionet e perditshme bejne qe siperfaqja e jashtme te hapet anash. Kur keto disqe demtohen nga nje nderhyrje, grisje ose semundje, mund te shperndahen ose te thyhen (hapet berthama). Kur nje disk hapet ne menyre anormale ose thyhet, kemi ate qe quhet hernia diskale.

Osteomieliti Vertebral

Mikroorganizmi qe eshte me teper pergjegjes per osteomielitin vertebral piogjenik eshte Staphylococcus aureus dhe pas tij E.Coli.

Nje rritje e proteines C reaktive (PCR) eshte mjaft i ndjeshem (eng. sensitive) per diagnozen e osteomielitit, raportuar ne 100% te rasteve. PCR eshte nje shenues (eng. marker) i infeksionit, te pakten ne infeksionet e plageve spinale pas operacioni. Nje rritje e  numrit te qelizave te bardha ose nje numer i madh i neutrofileve (mbi 80%) nuk jane te ndjeshem per diagnozen e osteomielitit. Ne nje analize sistematike te studimeve per osteomielitin vertebral, ne 58% te rasteve (shkon nga 30 deri ne 78% neper studime ) eshte raportuar nje analize gjaku pozitive per mikroorganizma.

MikroARN dhe Qelizat Staminale

Nje nder fushat me interesante ne kerkimet qe kryhen ne fushen e mjekesise eshte ajo e qelizave staminale (burimore). Duke qene se keto jane qeliza qe paraqesin ne vetvehte nje bote akoma per tu kuptuar, studimet qe kryhen jane te shumta.


Efektet e Lenies se Duhanit

Lenia e Duhanit Sjell Shume Dobi

Pacientet e çdo moshe mund te perfitojne nga lenia e duhanit. Permiresimi fillon qe ne javet e para pas lenies se duhanit me nje permiresim te funksionit te mushkerive dhe nje tolerance me te mire te lodhjes. Simptomat e frymemarrjes ulen edhe pse mund te duket sikur perkeqesohen sepse ka nje rritje te sekrecioneve (qe jane mbetje te duhanit ne mushkeri) dhe rritje te kolles por kjo gjendje nuk zgjat shume [1]