giovedì 20 gennaio 2011

Klasifikimi i BPKO

Bronkopneumopatia kronike obstruktive (BPKO) eshte nje kuader klinik kompleks qe nenkupton nje interesim te bronkeve dhe parenkimes pulmonare (nga kjo vjen emertimi bronkopneumopati) qe zgjat ne kohe (nga ku emertimi kronik) dhe shoqerohet nga profili funksional  me nje limitim te fluksit te ajrit (nga ketu emertimi obstruktiv) qe ndryshon nga azma per faktin qe eshte pjeserisht i rikthyeshem ose nuk i pergjigjet dhenies se ilaçeve bronkozgjeruese, dhe ne pergjithesi perparon me kohen. Shkaktari kryesor eshte tymi i duhanit dhe pas tij vijne gazrat e ndryshme demtuese. [1]

mercoledì 19 gennaio 2011

sabato 1 gennaio 2011

50

50 eshte numri i ndarjeve qe nje qelize mund te kryeje gjate jetes se saj.

Pjese nga Mendja e te Tjereve

Tek e riperterij kete shkrim pas disa kohesh, ndjej te njejten kenaqesi sikur e kam degjuar per here te pare. Kane kaluar me shume se 6 vjet kur keto momente kane ndodhur por here pas here me kujtohen duke qene se nuk humbin vlere kurre dhe te bejne te ecesh perpara dhe te mos dorezohesh per te arritur disa synime qe i vendos vetes.