sabato 5 marzo 2011

Insuficienca Kardiake

HYRJE
Insuficienca kardiake eshte nje gjendje kronike shume e perhapur ne praktiken klinike. Ndodh kur zemra, si pasoje e nje problemi funksional, nuk dergon gjakun drejt periferise sipas nevojave te trupit. Tek personat mbi 65 vjec, insuficienca kardiake eshte arsyeja e pare per shtrim ne spital.


SIMPTOMAT
Insuficienca kardiake mund te ndodhe menjehere ose te zhvillohet gradualisht. Kjo gje mund te interesoje anen e djathte,te majte ose te gjithe zemren. Simptomat e insuficiences kardiake perfshijne:
- Mungese frymemarrje gjate nje sforcimi fizik ose duke qendruar shtrire
- Lodhje,dobesi, ndjesi marrjesh mend, veshtiresi me fjetjen
- Anoreksi, humbje peshe, nauzea
- Edeme pulmonare akute
- Te rrahura  te shpejta ose te parregullta te zemres.
- Kolle, sidomos gjate nates.
- Rritje ne peshe per shkak te lengut te tepert ne trup. Kjo gje mund te çoje ne nje mbledhje te ujit ne bark, ne kembe dhe ne kavilje.
- Zgjerim i venave te qafes
- Veshtiresi ne perqendrim dhe ulje te gjendjes se gadishmerise.


SHKAQET
- Infeksione ose inflamacione (si miokarditi)
-  Difekte te zemres ne natyres kongjene (qe jane te pranishme qe nga lindja)
-  Semundje e muskulit te zemres nga shkaqe te panjohura (idiopatike)
- Semundja e arterieve koronare - ngushtim i arterieve qe ushqejne zemren me gjak; kjo mund te shkaktoje probleme kardiake dhe demtim te perhershem te muskulit kardiak.
- Hipertension (presion i larte i gjakut)
- Semundje te valvulave te zemres - paaftesi valvulare qe çon ne kthimin e gjakut mbrapsh dhe nje mbingarkim te nje zone te zemres.
- Nga drogat (sidomos kokaina), alkoli, ose ilace (si per shembull doxorubicina)

TRAJTIMI
-  Te ndalet duhani dhe konsumi i alkolit.
- Te merren te gjitha ilaçet per zemren dhe presionin e gjakut siç pershkruhen nga mjeku. Ka disa lloje ilacesh qe mund te pershkruhen per te permiresuar simptomat si dhe te parandalojne perkeqesimet
- Te mbahet nje peshe e shendetshme dhete ndiqet nje diete te balancuar, ushqyese dhe me pak kripe.
-  Ushtrimet jane te keshillueshme por sipas keshilles se mjekut.
-  Te kontrollohet stresin.
- Ndonjehere kirurgjia kardiake (by-pass, riparim ose zevendesim valvule) mund te jete i nevojshem.
- Trapianti i zemres mund te konsiderohet nje mundesi per nje paaftesi kardiake ne faze te avancuar por qe paraqitet i kufizuar per shkak te numrit te ulet te dhuruesve.

Burimi i Informacioneve: JAMA, MedScape, NEJM"Mjekesia eshte nje shkence e pasigurise dhe nje art i mundesise"
(William Osler)