venerdì 2 settembre 2011

Insuficienca Renale Akute

Insuficienca renale ndodh kur veshkat nuk jane ne gjendje te bejne punen e tyre: te pastrojne gjakun nga papastertite, te ndihmojne ne rregullimin e presionit te gjakut, te rregullojne ekuilibrin e lengjeve dhe kriperave ne trup. Kur gjaku kakon neper veshka, ai pastrohet dhe papastertite largohen me ane te urines per ne fshikez. Kur prishet ky funksion i veshkave, ndodh nje insuficience renale akute (e shpejte) ose kronike (zhvillohet ne menyre graduale). Me insuficience renale akute, funksioni i veshkave mund te kthehet ne normalitet nese shkaku i insuficiences zbulohet dhe trajtohet ne menyre te sakte.  


SIMPTOMAT E INSUFICIENCES RENALE AKUTE
Simptomat e shkakut te insuficiences renale akute mund te jene mbizoteruese , por edhe simptomat qe vijojne mund te ndodhin ne insuficience renale akute:
- Urinim i pakte (ne disa raste, urinimi mund te vazhdoje)
- Enjtje e kembeve, kofshes dhe kaviljes
- Mungese e ajrit
- Gjendje e pergjumur

Insuficienca renale akute zakonisht diagnostikohet me analizat e gjakut qe tregojne nje mosfunksionim te mire te veshkave. Trajtimi i shkakut te insuficiences renale akute mund te ndihmoje te rikthehet funksioni normal i veshkave ne menyre te shpejte. Gjithashtu , problemet me presionin e gjakut, sasia e lengjeve te trupit dhe elektrolitet (minerale ne gjak) duhet te analizohen dhe te kryhet trajtimi i duhur. Ne disa raste, dializa (filtrim i gjakut jasht trupit qe kryhet nga nje makine) mund te jete e nevojshme per te zevendesuar funksionin e veshkave.

JAMA 2002; 288(20):2634

[Informacionet e paraqitura jane te pershtatshme per shumicen e rasteve por nuk mund te zevendesojne kurre nje diagnoze mjekesore dhe kurrsesi nuk duhet te jene shkas per te ndermarre nje iniciative vetjake per te filluar nje terapi ose nderhyrje . Per nje informacion me te plote mbi gjendjen tuaj shendetsore , ju keshillojme ti drejtoheni mjekut tuaj. Kete faqe mund tua jepni  pacienteve tuaj per qellime informative mbi insuficiencen renale akute]