venerdì 25 novembre 2011

Perimenopauza - Fillimi i Menopauzes

Menopauza quhet periudha kur femrave u ndalojne mestruacionet dhe vezoret e tyre fillojne gradualisht te ndalojne se punuari. Koha qe çon ne menopauze quhet perimenopauze. Perimenopauza eshte nje periudhe tranzicioni ne jeten e femres dhe sinjalizon fillimin e humbjes se fertilitetit (aftesise per te mbetur shtatzene) sepse vazhdon mplakja naturale e trupit. Perimenopauza dhe menopauza nuk jane semundje. Ato jane pjese e jetes naturale e femres.

Gemcitabina

Gemcitabina (2',2'-difluorodeoksicitidina, dFdC), nje difluoro analog i deoksicitidines, eshte bere nje ilaç i rendesishem per pacientet me kancer metastatik te pankreasit, per kancerin e mushkerive jo me qeliza te vogla (eng. Non Small Cell Lung Cancer, NSCLS) dhe per kancerin e vezoreve, fshikzes, ezofagut, kokes dhe qafes (Hertel et al. 1990).

Trombocitopenia e Shkaktuar nga Barnat

Normalisht, nje pacient me trombocitopeni te shkaktuar nga barnat do te kete marre barin shkaktar per rreth 1 jave ose ne menyre te nderprere per nje periudhe me te gjate perpara se te shfaqen hemorragjia me petekie dhe ekimoza qe jane shenja te trombocitopenise.

sabato 19 novembre 2011

Duke Permiresuar Prognozen e Mielofibrozes

Te dhenat e reja parashikojne frekuencen e vdekshmerise ne distance 2 vjeçare per te gjithe grupet ne rrezik.

A eshte Infeksioni nga Burkholderia Cepacia nje Kunderindikacion per Trapiantin Polmonar?

Ekspertet pyesin nese te semuret me fibroze cistike me infeksione respiratore nga Burkholderia cepacia complex (BCC) mund te kene avantazhe te sigurta nga nje trapiant i mushkerive ose nese rreziqet per infeksione te mundshme infektive post-trapianti qe kane lidhje me kete bakter jane te tille qe te mos e keshillojne kete alternative. Te dhenat mund te merren duke krahasuar ecurine post-trapianti te te trapiantuarve me Burkholderia krahasuar me te trapiantuarit pa kete mikroorganizem.

150

150 ml eshte sasia e ajrit qe ngelet ne ate qe quhet hapesire e vdekur ne mushkeri. Merr kete emer sepse kjo hapesire nuk ka funksione shkembimi te gazrave.

Burimi: Fiziologjia e frymemarrjes J.B. West

sabato 12 novembre 2011

Biri Im


Nese nje dite me sheh te plakur: nese behem pis kur jam duke ngrene dhe nuk arrij te vishem...ki durim, kujto kohen qe kam kaluar per te te mesuar.

Insulina


HYRJE
 Insulina prodhohet nga qeliza speciale ne pankreas, nje organ i gjere qe ndodhet pas stomakut. Insulina ndihmon trupin te perdore ose te depozitoje glukozen (sheqerin) qe prodhohet gjate tretjes se ushqimit. Insulina leshohet ne gjak ne çdo vakt ushqimi dhe i lejon trupit te perdore glukozen si energji per funksionet ditore qe kane nevoje per kete energji si levizja dhe frymemarrja. Insulina gjithashtu ben te mundur qe trupi te depozitoje glukozen e tepert si dhjam.
Vendosur nga Takometer ne English Wikipedia (Trasferuar nga en.wikipedia tek Commons.) [CC BY 2.5 ], me ane te Wikimedia Commons

Berlipril 10 - Skeda Teknike


1. EMERTIMI I BARIT
Berlipril® 10

2. PERBERJA CILESORE DHE SASIJORE
1 tablete permban 10 mg enalapril maleat.

3. FORMA FARMACEUTIKE
Tableta 

martedì 8 novembre 2011

Fibroza Cistike - Mbartesi i Shendetshem, Klinika dhe Diagnoza e Semundjes - Pjesa 2

Cfare do te thote te jesh mbartes i shendetshem i fibrozes cistike?
Do te thote te kesh ne materialin e vete gjenetik pranine e nje gjeni CFTR mutant. Mutant do te thote ndryshe nga forma normale. Prania ne materialin gjenetik e nje gjeni te vetem CFTR mutant nuk sjell simptoma te semundjes. Prandaj kush ka nje gjen CFTR mutant perkufizohet si mbartes ose mbartes i shendetshem (te dy termat jane te barabarte).

Defiçiti i Vitamines D

Manifestimet klinike te defiçitit se vitamines D
Defiçiti i vitamines D, ne miter ose gjate femijerise, mund te shkaktoje vonesa ne rritje dhe deformime te skeletit dhe mund te rrise rrezikun per fraktura te legenit me vone gjate jetes. Defiçiti i vitamines D tek te rriturit mund te filloje ose te perkeqesoje osteopenine dhe osteoporozen, te shkaktoje osteomalaçi dhe dobesi muskulare dhe te rrise rrezikun per fraktura. Sasi te duhura te vitamines D luajne nje rol ne uljen e rrezikut te shume semundjeve kronike perfshire ketu kancere, semundje autoimune dhe semundje infektive (perfshire tuberkulozin) dhe semundje kardiovaskulare.  

Fibrilacioni Atrial

Fibrilacioni atrial eshte forma me e zakonshme e aritmise. Prek shume persona. Fibrilacioni atrial eshte me i zakonshem tek te moshuarit, persona me presion te larte te gjakut, dhe persona me semundje te tjera te zemres. Mund te çoje ne probleme serioze te shendetit siç eshte stroke cerebral (infarkt) , keputje dhe insuficience kardiake.