lunedì 30 gennaio 2012

Ilaçe ne Faze Eksperimentimi per Fibrozen Cistike


Fale rritjes se njohurive mbi menyren se si funksionon gjeni dhe proteina CFTR, po rriten mundesite e zhvillimit te ilaçeve qe mundohen te korregjojne gabimin. Disa prej tyre jane aktualisht ne faze eksperimentimi me rezultate premtuese. Shkurtimisht po permendim disa prej tyre ne kete shkrim.

sabato 28 gennaio 2012

90 Vitet e Insulines

Kishin me pak se 11 vjeç, ne 1919, kur filluan te vuanin nga ajo semundje "e çuditshme", diagnoza e se ciles, atehere, ishte e barabarte me nje denim me vdekje brenda pak javesh: diabeti. Por per Leonardin dhe Elizabeten, shkenca kishte ruajtur nje "surprize" ne gjendje te ndryshonte kete fat qe dukej i pashmangshem. Ishte zbulimi i insulines se injektueshme, ne 1921, dhe keto dy femije ishin te paret, ne 1922, qe moren kete trajtim qe pas tyre do te shpetonte miliona jete njerezish ne gjithe boten. 

venerdì 13 gennaio 2012

Struktura e ADN-s : Helika

Pasi qe folem per konceptin e acideve berthamore, strukturen e nukleotideve, lidhjet ndermjet tyre dhe zinxhiret, tani perqendrohemi tek nje nivel me tej: Helika e acideve berthamore!

Do te perqendrohemi kryesisht tek ADN-ja e cila formon nje helike mjaft interesante dhe nga shpjegimi i kesaj helike do te nenkuptojme edhe disa gjera te tjera qe do te jene te nevojshme per shkrimet e mevonshme te gjenetikes.

mercoledì 11 gennaio 2012

Duhanpirja dhe Zemra

Pjesa me e madhe e njerezve e dine qe pirja e duhanit eshte e keqe per mushkerite dhe mund te shkaktoje kancer. Gjithsesi, pak i dine efektet e pirjes se duhanit mbi zemren dhe sistemin qarkullues - arteriet dhe venat qe levizin gjakun neper trup.

Efektet e Pirjes se Duhanit ne Trup (Copyright i Imazhit: C.Lynm)

lunedì 2 gennaio 2012

Shenime Klinike mbi Arteritin Temporal


Cili eshte prezantimi tipik i arteritit temporal?
Arteriti temporal godet kryesisht paciente me te vjeter se 50 vjeç dhe karakterizohet nga elemente sistemike jospecifike perfshire anoreksine, humbje peshe, keputje dhe temperature. Dhimbja e kohes eshte simptoma kryesore dhe e pranishmja.