lunedì 2 gennaio 2012

Shenime Klinike mbi Arteritin Temporal


Cili eshte prezantimi tipik i arteritit temporal?
Arteriti temporal godet kryesisht paciente me te vjeter se 50 vjeç dhe karakterizohet nga elemente sistemike jospecifike perfshire anoreksine, humbje peshe, keputje dhe temperature. Dhimbja e kohes eshte simptoma kryesore dhe e pranishmja.


Simptomat tipike te arteritit me qeliza te medha, si dhimbja ne zonen temporale dhe claudicatio (levizje me dhimbje si pasoje e disfunksionit) e nofulles, jane te pranishme ne 34 deri ne 52% te pacienteve me arterit te diagnostikuar me biopsi, gje qe e ben diagnozen mjaft te veshtire.

Cilat jane dozat e rekomandueshme tek pacientet ku dyshohet per diagnozen e arteritit temporal me qeliza te medha?
Edhe pse mungojne te dhenat nga trial klinike te randomizuar per te udhezuar mbi perdorimin e kortizonit ne kete gjendje, jepen doza te larta prednizoni (rreth 1 mg/kg) per 2 deri ne 4 jave dhe pastaj gradualisht ulet (per shembull 10% e dozes çdo 2 jave) derisa te arrihet nje doze 7.5 deri ne 10 mg ne dite, dhe me pas ndiqet nga nje ulje edhe me e ngadalte dhe ne pjesen me te medha te rasteve, ne fund ndalohet.

Cfare trajtimesh te tjera keshillohen per pacientet me arterit me qeliza te medha?
Studime retrospektive sugjerojne qe rreziku per komplikanca iskemike te sistemit nervor eshte me i ulet ne pacientet me arterit me qeliza te medha qe jane trajtuar me aspirine, dhe aspirina shpesh here shtohet ne terapi.

Sa ndikon trajtimi me glukokortikoide ne rezultatet e pacienteve me arterit me qeliza te medha?
Edhe pse pjesa me e madhe e shenjave te arteritit temporal i pergjigjet shpejt glukokortikoideve, shikimi zakonisht nuk permiresohet nese ka pasur nje humbje shikimi perpara nisjes se trajtimit.

NEJM Tetor 2011

Per me teper:

- Kathryn Towns, M.D., Paul E. Szmitko, M.D., Chris Smith, M.D., Allan S. Detsky, M.D., Ph.D., and Ophyr Mourad, M.D. It's Not All in Your Head - Clinical Problem Solving. N Engl J Med 2011; 365:1329-1334 [Link]

- Arteriti Temporal - Faqja e Pacientit. MjekesiaSot Blog Qershor 2011