mercoledì 29 febbraio 2012

Katarakta

Si pjese e aparatit te shikimit, secili sy permban nje lente (kristali i syrit). Kjo lente eshte e paster, ne forme disku dhe ndodhet pas bebes se syrit dhe irisit. Lentet fokusojne rrezet e drites drejt retines, pjese ne fund te syrit qe dergon sinjalet vizive ne tru. Kur lentet mjegullohen, shikimi mjegullohet. Mjegullimi i lenteve merr emrin katarakte.

Syri - Pamje Anesore (Copyright i Imazhit: C.Lynm)

venerdì 17 febbraio 2012

sabato 4 febbraio 2012

Çeliakia

Çeliakia eshte nje çrregullim gjenetik (i trashegueshem) i tretjes ne zorren e holle qe shfaqet me probleme ne thithjen e perberjeve ushqimore. Individet qe kane çeliakine nuk tolerojne nje proteine te quajtur gluten, qe ndodhet tek gruri (eng. wheat) , thekri (eng. rye) dhe elbi (eng. barley).