venerdì 17 febbraio 2012

Keqperthithja dhe Hipokaliemia


Cilat jane te dhenat klinike qe sugjerojne qe mund te kemi te bejme me nje keqperthithje (malabsorbim) kronike?

Karakteristika qe kane te bejne me keqperthithje ne kontekstin e diarrese kronike perfshijne nje sasi te madhe dhjamrash fekale (vlerat normale < 20%), anemi me trombocitoze (qe sugjeron mungese te hekurit), nje kohe e protrombines qe rritet (qe sugjeron mungese te vitamines K) , makrocitemi (qe sugjeron nje mungese te vitamines B12), nje perqendrim albumine qe eshte normale ose e ulet (qe sugjeron nje humbje te proteinave ose nje prodhim te dobet), dhe nje sasi kalciumi dhe fosfori te ulet.


Cfare mund te shkaktoje hipokaliemia e rende?

Hipokaliemia mund te lidhet me disa karakteristika neuromuskolare qe shkojne nga nje dobesi dhe krampe muskulare deri ne paralize te plote. Mekanizmi mendohet te jete i lidhur me ndryshimet e potencialeve te veprimit nervor qe kane te bejne me kaliumin. Karakteristikat klinike perfshijne dobesi, ileus (bllokim te zorreve) , ndryshime elektrokardiografike dhe miopati.

NEJM Dhjetor 2011