lunedì 30 aprile 2012

Kanceret e Mushkerive me EGFR Mutante ose Pozitive per ALK


Cilat jane karakteristikat e pacienteve me kancer te mushkerive me EGFR (eng. Epidermal Growth Factor Receptor) mutant?

Pjesa me e madhe e pacienteve me kancer te mushkerive me EGFR mutant nuk kane pire kurre duhan ose jane duhanpires “te lehte” (te perkufizuar si duhanpires te 10 ose me pak paketave ne vit); pjesa me e madhe e tyre jane femra dhe me origjine aziatike.

giovedì 26 aprile 2012

Semundja e Kockave nga Terapia me Glukokortikoide


Ne cilen doze te glukokortikoideve keshillohet nderhyrja farmakologjike per te parandaluar humbjen e materialit kockor?

Kolegji Amerikan i Reumatologjise sugjeron qe terapia farmakologjike te merret parasysh kur nje pacient pritet te trajtohet me te pakten 7.5 mg ne dite prednizon (ose ekuivalente) per te pakten 3 muaj. Pacientet me rrezik te larte kerkojne trajtim per cilendo doze ose gjatesi te terapise.

mercoledì 25 aprile 2012

Hematuria Mikroskopike

“Mikroskopike” do te thote qe eshte sasi aq e vogel sa mund te shihet vetem me mikroskop. “Hematuria” do te thote gjak ne urine.
Nese keni hematuria mikroskopike, do te thote se keni rruaza te kuqe ne urine, por nuk mund te shihni gjak kur urinoni.

sabato 14 aprile 2012

Hipotiroidizmi


Gjendrra e tiroides eshte nje strukture ne forme fluture qe ndodhet ne pjesen e perparme te qafes. Hipotiroidizmi (funksionim i ulet i tiroides) ndodh kur gjendrra e tiroides nuk prodhon mjaftueshem nje substance te quajtur hormoni i tiroides, qe ndihmon per te rregulluar metabolizmin e trupit. Hipotiroidizmi ndodh ne rreth 5% te popullates amerikane dhe eshte me i perhapur ne grate te moshes me te madhe se 60 vjeç.

Gjendrra e Tiroides (Copyright i Imazhit C.Lynm)