venerdì 29 giugno 2012

Semundja e Veshkes Policistike


Cfare bejne veshkat?
Veshkat largojne mbeturinat nga gjaku. Kete funksion e kryejne duke filtruar gjakun dhe duke formuar urinen. Urina largon mbetjet nga trupi jone.

Cfare eshte semundja e veshkes policistike?
Semundja e veshkes policistike (eng. Polycystic Kidney Disease, PKD)  ndodh ne familje. Qese me leng (te quajtura ciste) formohen ne veshka. Nese formohen shume ciste dhe rriten ne dimensione, veshkat mund te demtohen. Cistet mund te japin dhimbje ose mund te infektohen. Femijet e personave me kete semundje kane 50% mundesi te trashegojne semundjen.

sabato 16 giugno 2012

Nje Pune si Cdo Pune Tjeter , Nje Jete si Cdo Jete Tjeter - Pjesa 2

Pergatitja per operacionin
Pjesetaret e grupit ndoqen keshillat e Rogorov dhe pergatiten nje hapesire per te kryer operimin. Nxorren çdo gje jasht nga dhoma e Rogorov duke lene vetem shtratin, dy tavolina dhe nje llampe tavoline. Aerologjistet Fedor Kabot dhe Robert Pyzhov e mbushen dhomen me drite ultraviolet dhe sterilizuan shtratin dhe rrobat.

sabato 9 giugno 2012

Biomarkatoret Tumorale

Substanca te dozueshme ne lengjet biologjike qe paraqesin nje sinjal te pranise ose zhvillimit te nje neoplazie.

giovedì 7 giugno 2012

Si dhe Sa Duhet te Trajtohet Pseudomonas Aeruginosa per te Parandaluar Kronicizimin?

Pseudomonas Aeruginosa
Pseudomonas aeruginosa eshte patogjeni kryesor ne pacientet e prekur nga fibroza cistike. Gjate jetes, 80% e pacienteve (27% me pak se 6 vjeç) jane te infektuar. Per arsye te ndryshme, te lidhura me semundjen baze, nje here qe infeksioni behet kronik, mikroorganizmi nuk mund te zhduket me dhe mbahet pergjegjes per nje ecuri perkeqesuese te semundjes. Eshte demostruar qe nje trajtim i menjehershem me antibiotike, qe ne izolimin e pare te mikroorganizmit ose gjithsesi ne fazat e para te infeksionit, eshte ne gjendje te ulje ne menyre domethenese mundesine e kronicizimit [1]

lunedì 4 giugno 2012

Aneurizma e Aortes Ashendente

Paciente femer, 92 vjeçe, shtrohet ne repartin e semundjeve te mushkerive si pasoje e perkeqesimit te dispnese shoqeruar me perkeqesim te gjendjes se pergjithshme shendetsore.