venerdì 21 settembre 2012

Gjinekomastia


Procesi fiziopatologjik i gjinekomastise ka te beje me nje dizekuiliber ndermjet veprimeve te estrogjenit te lire dhe androgjenit te lire mbi indin e gjoksit.

giovedì 6 settembre 2012

Hekuri dhe Anemia - Pjesa 1


Trupi ka nevoje per hekur sepse ai luan nje rol te rendesishem ne metabolizmin e energjise dhe ne prodhimin e qelizave te kuqe te gjakut (eritropoieza). Hekuri eshte nje metal qe merr pjese ne proceset redoks – per shembull reduktim nga nje substance organike ose rioksidim nga oksigjeni. Ai lidhet i vetem me oksigjenin ose si pjese e nje kompleksi. Hekuri trasportohet ne gjak nga proteina transferrine dhe ruhet ne trup si proteinat ferritina dhe hemosiderina. Format e rendesishme te hekurit funksional jane hemoglobina, mioglobina, citokromet, proteinat hekur-squfur, enzimat me hekur dhe laktoferrina.

lunedì 3 settembre 2012

Faktoret e Rrezikut per Semundjet Kardiake

Semundjet kardiake jane shkaktare te shume vdekjeve qe ndodhin çdo vit. Eshte e rendesishme te kuptohet se çfare i ben keto semundje kaq te zakonshme dhe se si mund te ulen mundesite per te pasur nje semundje kardiake. Semundjet kardiake mund te jene te heshtur (pa simptoma) ne disa individe. Ata mund te mos e dine qe kane semundjet deri ne momentin qe pesojne nje atak kardiak (i njohur gjithashtu si infarkt i miokardit).