venerdì 14 dicembre 2012

Cili Lloj Diabeti Prek nje Person me Fibroze Cistike?


Per tu pergjigjur kesaj pyetjeje duhet te kuptohet fillimisht se cili lloj diabeti eshte i pranishem ne familje: Diabeti i tipit 1 mund te shfaqet tek femijet ose me sakte ne cilendo moshe te re, dhe vjen si pasoje e nje nderveprimi te nje baze gjenetike (nje karakteristike te veçante gjenetike) me nje ose me shume faktoreve ambientale (qe nuk njihen akoma por hipotizohen faktore virale, stresi, trauma). Predispozimi gjenetik nuk eshte i mjaftueshem qe diabeti te shfaqet. Eshte e nevojshme nje shkak qe e fillon, i cila vjen nga ambienti. 

mercoledì 5 dicembre 2012

Mbi Emrat e Semundjeve : Frymemarrja e Cheyne Stokes


Eshte nje frymemarrje anormale, e lidhur me nje ulje te stimulimit nga qendrat e frymemarrjes; karakterizohet nga periudha te rregullta apneje (qe zgjasin rreth 5-20 sekonda) te cilat nderpriten nga periudha frymemarrjeje, qe karakterizohen fillimisht nga frymemarrje te shpejta te cilat ngadalesohen serish per tu shnderruar ne periudha apnesh.


Frymemarrja Cheyne - Stokes
(Imazhi: Internet Archive Book Images/Wikimedia Commons/No restrictions)


Nga vjen emri i kesaj shenje patologjike?

Mbi Emrat e Semundjeve : Frymemarrja e Cheyne Stokes


Eshte nje frymemarrje anormale, e lidhur me nje ulje te stimulimit nga qendrat e frymemarrjes; karakterizohet nga periudha te rregullta apneje (qe zgjasin rreth 5-20 sekonda) te cilat nderpriten nga periudha frymemarrjeje, qe karakterizohen fillimisht nga frymemarrje te shpejta te cilat ngadalesohen serish per tu shnderruar ne periudha apnesh.

Frymemarrja Cheyne - Stokes
(Imazhi: Internet Archive Book Images/Wikimedia Commons/No restrictions)


Nga vjen emri i kesaj shenje patologjike?