mercoledì 5 dicembre 2012

Mbi Emrat e Semundjeve : Frymemarrja e Cheyne Stokes


Eshte nje frymemarrje anormale, e lidhur me nje ulje te stimulimit nga qendrat e frymemarrjes; karakterizohet nga periudha te rregullta apneje (qe zgjasin rreth 5-20 sekonda) te cilat nderpriten nga periudha frymemarrjeje, qe karakterizohen fillimisht nga frymemarrje te shpejta te cilat ngadalesohen serish per tu shnderruar ne periudha apnesh.


Frymemarrja Cheyne - Stokes
(Imazhi: Internet Archive Book Images/Wikimedia Commons/No restrictions)


Nga vjen emri i kesaj shenje patologjike?

John Cheyne (1777-1836)


Portreti i John Cheyne
(Imazhi: Wellcome Images/Wikimedia Commons/ CC-BY-4.0)

I biri i nje kirurgu skocez, qe ne moshen 12 vjeçare filloi te bashkepunonte me babain e tij; ne moshen 15 vjeçare filloi Universitetin e Edimburgut, duke u diplomuar per Mjekesi e Kirurgji ne 1795, ne moshen 18 vjeçare. Pasi punoi per nje periudhe te shkurter si kirurg ushtarak ne ushtrine britanike, filloi aktivitetin e tij privat, ne 1799, fillimisht ne Leith dhe pastaj ne Dublin. Gjate karrieres se tij mori njohje te rendesishme akademike. Shkruajti disa nga traktatet e para te semundjeve te frymemarrjes.

William Stokes (1804-1878)


Portreti i William Stokes
(Imazhi: Public Domain)

Lindi ne Irlande. Me vone u trasferua ne Skoci ku u diplomua per Mjekesi e Kirurgji ne Edimburg, ne 1825. Kreu detyren e Drejtorit te Spitalit Meith ne Dublin; publikoi shume artikuj dhe tekste shkencore, k under me te famshmit mbetet “A Treatise on the Diagnosis and Treatment of Diseases of the Chest” (1837) dhe “The Diseases of the Heart and Aorta” (1854). Pati nje karriere te gjate dhe te famshme, qe e bene te famshem edhe jashte Mbreterise se Bashkuar.