mercoledì 30 gennaio 2013

Dhimbja e Fytit


Dhimbja e fytit, njohur si faringit (inflamacion i faringut) ose tonsilit (inflamacion i bajameve) eshte nje nder shqetesimet me te zakonshme.

lunedì 7 gennaio 2013

Anemia dhe Aplazia e Qelizave te Kuqe


Cilat jane diagnozat diferenciale ne nje pacient HIV pozitiv me anemi?
Diagnozat diferenciale te anemise ne nje pacient HIV pozitiv perfshijne humbjet nga hemorragjia, humbjet nga hemoliza, mungesa te lendes se pare te prodhimit te qelizave te kuqe siç jane hekuri, vitamina B12 dhe acidi folik; semundje qe pushtojne palcen e kockes; infeksionet virale si dhe nje bllokim i prodhimit nga palca e kockes i shkaktuar nga ilaçet.

giovedì 3 gennaio 2013

Anemia dhe Hekuri - Pjesa 2

KUSH KA MUNGESA TE HEKURIT?
Marrja e hekurit me ane te ushqimit ka rene kohet e fundit per shkak se njerezit ushqehen me pak me buke. Ne Mbreterine e Bashkuar, sasia mesatare e hekurit ne dite qe merret nga te gjitha burimet eshte 14 mg per meshkujt dhe 12 mg per femrat. Keto vlera jane pertej nevojave per meshkujt por jo per femrat. Gjithashtu  eshte e rendesishme te theksohet qe rreth 25% e grave te pyetura ne nje studim me te rritur anglez, kishte sasi ditore te marrjes se hekurit nen vlerat referuese. [1] .