sabato 23 marzo 2013

Hipokaliemia - Shenime Klinike


Cila rruge duhet ndjekur per nje diagnoze diferenciale te hipokaliemise?
Veshkat mund te ulin sasine e humbjes se kaliumit ne urine nen 20 mmol ne dite, keshtu qe hipokaliemia vetem nga nje sasi e pamjaftueshme e dhene nga jashte eshte e rralle. Pjesa me e madhe e rasteve te hipokaliemise vjen nga nje humbje e tepert e kaliumit. Sfida per mjekun eshte te dalloje humbjet nga shkaqet renale prej atyre jo renale. 

martedì 12 marzo 2013

Elektrokardiograma


Elektrokardiograma (EKG) eshte nje regjistrim i aktivitetit elektrik te zemres dhe kryhet nga disa elektroda qe vendosen ne superfaqen e lekures, zakonisht ne krahe, kembe dhe mbi gjoks. Funksioni i zemres eshte te zgjerohet dhe tkurret per te derguar gjak ne trup dhe kjo gje kryhet me ane te disa impulse elektrike brenda zemres. Keto impulse mund te dallohen nga elektrodat mbi lekure dhe te trasmetohen tek aparatura e elektrokardiogrames me ane te disa kabujve. Keto impulse kthehen ne disa vale nga elektrokardiografi, me ndihmen e nje maje pene qe leviz mbi nje rrip letre. Cdo cikel kardiak regjistrohet ne nje seri valesh.