venerdì 25 aprile 2014

Livedo Reticularis [Imazhe Klinike]

Livedo Reticularis
Ndonjehere pacientet me lupus shfaqen me nje ngjyre vjollce te hapur ne forme rrjete ne gjymtyret e tyre. Ne keto raste diagnoza diferenciale duhet te perfshije sindromen antifosfolipide te karakterizuar nga antitrupa antikardiolipine, tromboze te perseritshme dhe aborte.

lunedì 21 aprile 2014

Testi i Allen-it

Perpara se te vendoset nje vigon arterial ose te kryhet nje hemogasanalize eshte e nevojshme te kryhet ky test qe per sa i shpejte eshte, aq edhe i rendesishem dhe i besueshem. Testi i Allen sherben per te verifikuar pranine e nje qarkullimi arterial te rregullte ne dore, si nga ana e arteries radiale ashtu edhe nga ajo ulnare.

Nje test i Allen pozitiv tregon qe mund te mund te jemi me te qete nga problemet e manovres (qofshin keto tromboza ose thyerje te arteries radiale), kjo per shkak se qarkullimi arterial radial do te kompensohet nga ai i arteries ulnare.

Nje test i Allen negativ na tregon qe manovra nuk duhet te kryhet per shkak te rrezikut per iskemi, qe mund te arrije deri ne nekroze, te dores se interesuar.

Testi i Allen, menyre per te vleresuar qarkullimin arterial


domenica 6 aprile 2014

Spirometria ne Diagnozen e Obstruksionit Bronkial ne BPKO

Spirometria kerkohet per te kryer nje diagnoze klinike te bronkopneumopatise kronike obstruktive (BPKO) dhe duhet te kryhet nga te gjithe operatoret shendetsore qe kurojne paciente me BPKO.

CFARE ESHTE SPIROMETRIA
Spirometria eshte nje analize e thjeshte qe mat sasine e ajrit qe nje person mund te nxjerre gjate frymenxjerrjes dhe sasine e kohes qe i duhet. Spirometri eshte mjeti qe mund te mase ne menyre efektive dhe te shpejte zbrazjen e mushkerive.