martedì 28 ottobre 2014

Enzimat ALT , AST dhe GGT [Analiza Laboratori]

Jane 3 enzima qe kane te bejne kryesisht me funksionin hepatik.


Alanina Aminotransferazi (ALT)
Vlerat normale : 10 – 35 U/l

-          Enzime qe gjendet tek qelizat e melçise
-          Perdoret per diagnozen e semundjeve hepatike, pankreatike dhe biliare

Aspartato Aminotransferazi (AST)
Vlerat normale:              
Te rriturit dhe femijet:  0 – 35 U/l
Te sapolindurit: 15 – 60 U/l

-          Enzime e pranishme ne muskulin kardiak, melçi dhe ne muskulin skeletor
-          Perdoret kryesisht per vleresimin e pacienteve me simptoma hepatopatie (ikter, hepatomegali, asteni, renie ne peshe, abcit, etj)

Gamma Glutamil Transpeptidasi (GGT)
Vlerat normale:
Te rriturit
Meshkujt: 9 – 50 UI/l
Femrat : 8 – 40 UI/l

-          Enzime hepatike e ndjeshme per semundjet biliare dhe hepatike, parameter i ndjeshem per hepatopatine nga alkoli

Burimi i Informacionit: Tracey B. Hopkins. Lab Notes. Edicioni Minerva Medica 2007

"Ne fillim duhet te mesosh rregullat. Pastaj duhet te luash me mire se te tjeret"
(Albert Einstein)