sabato 18 luglio 2015

Guret ne Veshka [Faqja e Pacientit]

Guret ne veshka formohen si pasoje e precipitimit (kristalizimi i grimcave te tretura) te disa substancave qe gjenden ne urine. Keto gure formohen ne veshka dhe me pas udhetojne neper ureter (tubi qe perçon urinen nga veshkat ne fshikez) dhe eliminohen me urinen nese jane te vegjel. Ne disa raste, guret nuk jane ne gjendje te udhetojne neper ureter, dhe shkaktojne dhimbje ose mund te shkaktojne bllokim, duke ndalur fluksin e urines qe del nga veshkat. Guret ne veshka mund te shkaktohen nga shume faktore si infeksione, disa lloj dietash, ilaçe dhe disa raste kur ka nje rritje te perqendrimit te kalciumit ose substancave te tjera si oksalati ose acidi urik ne urine. Perberja e gurit varet nga shkaku, por ato me te zakonshmit permbajne kalcium.

lunedì 6 luglio 2015

Riakutizimet Pulmonare ne Fibroze Cistike

Karakteristike e zakonshme e fibrozes cistike (FC) eshte ajo e nje disfunksioni te mekanizmave qe largojne bakteriet nga rruget bronkiale. Kjo vjen kryesisht si pasoje e dehidratimit te sekrecioneve qe veshin epitelin bronkial, nga i cili vjen edhe disfunksioni i te ashtequajtures “clearance mukociliar” (mekanizmi me ane te se ciles ciliat e epitelit bronkial trasportojne jashte te gjitha grimcat e thithura qe depozitohen mbi epitel, perfshire edhe bakteriet).