domenica 23 agosto 2015

Hiperparatiroidizmi [Faqja e Pacientit]

4 gjendrrat paratiroide gjenden prane gjendrres tiroide ne pjesen e ulet te perparme te fytit. Edhe pse jane prane tiroides, ato funksionojne ne menyre te pavarur nga ajo. Gjendrrat paratiroide prodhojne nje substance te quajtur hormoni i paratiroides (PTH), qe rregullon nivelin e kalciumit ne gjak. Duke ndihmuar trupin per te thithur kalciumin nga ushqimi, PTH mban nivelet e duhura te kalciumit, te rendesishme per nje funksion te mire te kockave. Gjithashtu, PTH ndihmon per te kontrolluar nivelin e kalciumit qe leshohet nga kockat dhe qe pastaj largohet me urinen. Kur gjendrrat paratiroide prodhojne teper PTH, krijohet nje gjendje e quajtur hiperparatiroidizem primar, qe shkakton nivele te larta te kalciumit ne gjak.