lunedì 25 luglio 2016

Aneurizma e Aortes

Aorta perben enen e gjakut me te madhe ne trupin e njeriut. Ajo percon gjakun nga zemra drejt periferise se trupit. Struktura e saj eshte e tille qe ti beje balle presioneve qe gjeneron zemra dhe ti percoje ato drejt periferise. Gjithsesi, disa semundje mund te dobesojne muret e saj. Keto semundje mund te shkaktojne zgjerim te mureve te saj ose ne disa raste edhe thyerje te murit (carje e aortes) e cila mund te vendose jeten ne rrezik. Flasim per aneurizem te aortes kur dimensionet kalojne 150% te diametrit normal per nje segment te caktuar. Per aorten torakale, diametri me i madh se 3.5 cm konsiderohet zgjerim nderkohe qe mbi 4.5 cm konsiderohet si aneurizme.

mercoledì 20 luglio 2016

Kolistina – Nje Antibiotik Pjeserisht i Harruar

Kolistina eshte nje antibiotik qe ben pjese ne klasen e polimiksinave. Si pasoje e efekteve anesore qe ka, perdorimi iI saj pesoi nje renie dhe ne shume vende u hoq nga tregu. Efektet anesore ishin nefrotoksiciteti dhe neurotoksiciteti dhe shfaqeshin pas perdorimit ne rruge intravenoze (Acta Medica Scandinavica 1965;177:717-28, JAMA 1964;190:278-81, Annals of internal medicine 1962;57:214-29). Gjithsesi, kohet e fundit, kolistina po rifiton rendesi per shkak te rezistencave qe po shfaqen per bakterie te vecanta. Ne disa raste, ajo paraqet alternativen e vetme ndaj disa bakterieve gram negativ rezistente ndaj shume antibiotikeve si Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii dhe Klebsiella pneumonia. Dozat aktuale te perdorimit jane ndryshuar krahasuar me ato qe referoheshin ne studimet e para sepse ishte pare qe efektet anesore ishin ne varesi te dozes.