martedì 17 gennaio 2017

Noduset e Tiroides - Shenime Klinike

Semundjet nodulare te tiroides jane te perhapura ne popullate. Perllogaritet qe mundesia per te zhvilluar nje nodus te tiroides eshte 5 – 10% gjate jetes. Nderkohe qe semundja nodulare eshte e zakonshme, 7 – 15% e tyre jane malinje. Te zbulohet ne kohe kjo pjese eshte themelore. Mjeku duhet te mundohet te arrije ne nje diagnoze ne sa me pak kohe duke qene se kjo mund te ndikoje ne prognozen e semundjes. Menyra se si kerkohet kjo diagnoze ndikohet edhe nga aftesia e mjekut per te dalluar patologjite beninje nga malinje ne menyre sa me te sakte dhe me kosto sa me te permbajtur.

martedì 3 gennaio 2017

Bruceloza

Bruceloza eshte nje infeksion qe shkaktohet nga nje bakter i klases se Brucelles (me te rendesishmit jane Brucella melitensis me trasmetim nga delet, Brucella suis me trasmetim nga derrat, Brucella abortus me trasmetim nga bagetia dhe Brucella canis me trasmetim nga qente). Bakteri trasmetohet nga njerezit tek njerezit me ane te ushqimeve te infektuara (qumesht jo i pasterizuar, djathe), kontakt i drejteperdrejte me nje kafshe  te infektuar (gjak ose mish i infektuar) ose inhalim ne forme aerozoli. Akoma sot paraqet nje problem ne shume vende te ndryshme.