venerdì 8 novembre 2019

Kanceri i Stomakut

Kanceri i stomakut eshte shkaku i trete i vdekjeve qe kane lidhje me kancere ne bote dhe nje nder me te veshtiret per tu kuruar ne vendet perendimore per shkak se pacientet paraqiten ne nje faze te avancuar te semundjes. Sipas te dhenave te OBSH, ne 2018, kanceri gastrik shkaktoi 783.000 vdekje ne bote.

venerdì 4 ottobre 2019

Sindroma Torakale Akute ne Drepanocitoze

Sindroma Torakale Akute (STA) ne drepanocitoze karakterizohet nga prania e nje infiltrati te ri pulmonar, dhe zakonisht shoqerohet me temperature, dispne, takipne, dhimbje torakale, hipoksiemi dhe leukocitoze. Ne rreth 30% te rasteve mund te shoqerohet me versamente pleurale. Eshte per tu permendur qe jo cdo here mund te shihet nje infiltrat sepse deri ne 1/3 e pacienteve radiografia mund te jete normale. 

mercoledì 25 settembre 2019

Infertiliteti Mashkullor [Faqja e Pacientit]

Edhe pse shpeshhere i neglizhuar, paraqet nje pjese te mire te rasteve kur ka infertilitet ne cift.
Flasim per infertilitet si paaftesi per te mbetur shtatzane pas 1 viti marredheniesh seksuale te pambrojtura. Sipas ketij perkufizimi 15% e cifteve paraqesin kete problematike ku ne 30% te rasteve eshte nga faktore mashkullore, ne 35% te rasteve nga faktore femerore, ne 20% te rasteve nga nje kombinim dhe ne 15% te rasteve nuk zbulohet shkaku.

martedì 10 settembre 2019

Sirolimus ne Linfangioleiomiomatoze - Dobite dhe Efektet Anesore

Ne studimet e kryera mbi rolin e Sirolimus ne trajtimin e linfangioleiomiomatozes, eshte pare nje permiresim i funksionit pulmonar, rritje e performances funksionale, dhe cilesise se jetet ne keto paciente. Gjithashtu eshte verejtur nje ulje e volumit te angiomiolipomave, linfangioleiomiomave si dhe versamenteve kiloze. 

mercoledì 28 agosto 2019

Sepsi [Faqja e Pacientit]

Sepsi eshte nje gjendje klinike ku sistemi imunitar nuk funksionon sic duhet nderkohe qe tenton te luftoje nje infeksion (prani mikrobesh ne gjak, mushkeri, urine ose inde te tjera) dhe shkaktohet nje inflamacion i gjere. Kjo mund te coje ne pasoja te renda per trupin dhe mund te vendose jeten e pacientit ne rrezik.

giovedì 22 agosto 2019

Nitrofurantoina ne Shtatzani

Ne grate shtatzena, nitrofurantoina, amoksicilina ose nje cefalosporine mund te perdoren per trajtuar cistitet jo te komplikuara bazuar ne rezultatet e ndjeshmerise se ilaceve, por nitrofurantoina nuk duhet te perdoret gjate trimestrit te trete dhe gjate lindjes sepse mund te shkaktoje anemi hemolitike tek i sapolinduri.

Burimi i Informacionit:
- Alternatives to Fluoroquinolones. JAMA 2016; 316: 1404 - 1405


"Perpara se te kerkosh sherimin per dike, pyete nese eshte i gatshem te heqe dore nga gjerat qe e kane semurur"
(Hipokrati)

martedì 30 luglio 2019

Surfaktanti Alveolar

Surfaktakti eshte nje substance qe ndodhet ne brendesi te alveoleve dhe qe prodhohet nga pneumocitet e tipit 2.

venerdì 12 luglio 2019

lunedì 1 luglio 2019

Frakture e Fibules [Imazhe Radiologjike]

Pacient i paraqitur ne urgjence pas nje renie traumatike. Nuk disponohen te dhena te tjera mbi anamnezen. Radiografite e kryera ne urgjence evidentojne frakture te fibules sin.

martedì 21 maggio 2019

Receptoret Muskarinike te Acetilkolines ne Pulmon

Receptoret muskarinike te acetilkolines bejne pjese ne familjen e receptoreve te lidhur me proteinen G. 

Ekzistojne 5 nentipe te receptoreve muskarinik te acetilkolines (M1-M5). Nga keto 5 nentipe, M1,M2 dhe M3 jane te pranishme ne pulmon. 

mercoledì 15 maggio 2019

Temybric Ellipta - Terapi Triple ne BPKO (SPOK)

Me 26 prill 2019, Agjensia Europiane e Barnave (AEB) miratoi Temybric Ellipta, terapi triple per Bronkopneumopatine Kronike Ostruktive, BPKO (njohur ndryshe edhe si Semundje Kronike Pulmonare, SPOK). Me poshte shkurtimisht disa detaje mbi ilacin:

martedì 14 maggio 2019

Furosemidi - Vecorite Farmakologjike

Njohur ndryshe edhe si: Lasix (Emri Lasix e ka origjinen nga "Last six hours" qe do te thote zgjat 6 ore sepse efekti plotesohet brenda kesaj kohe)

Imazhi: PubChem Database
(Me ngjyre gri: Karboni (C), me ngjyre te bardhe: Hidrogjeni (H), me ngjyre te verdhe Sulfuri (S), me ngjyre te kuqe Oksigjeni (O), me ngjyre blu Azoti (N)

giovedì 2 maggio 2019

Kalkuloze e Kolecistes [Imazhe Klinike]

Kolikat biliare dhe kolecistiti jane pjese e semundjeve te rrugeve biliare.  Ato shkojne nga format e heshtura te kalkulozave deri tek format me simptomatike kur guret kalojne ne rruget biliare.

lunedì 15 aprile 2019

Shenime nga nje Rast Klinik Tuberkulozi i Vitit 1894

Pacientja M.G, 17 vjece, e pamartuar, shtrohet ne klinike me date 16 tetor 1894. Semundja e saj filloi 2 vjet me pare me nje bronkorragji fillestare, pas se ciles vazhdoi forma e zakonshme e sindromes lokale dhe gjenerale e ftizes pulmonare. 

martedì 9 aprile 2019

Glasgow Coma Scale - Shkalla e Glasgow per Komen

Eshte nje sistem pikesimi qe vlereson nivelin e ndergjegjes se pacienteve me demtime akute te trurit. Eshte pershkruajtur per here te pare ne vitin 1974 nga Graham Teasdale dhe Bryan Jennett ne nje publikim ne Lancet dhe aktualisht perdoret gjeresisht ne ambientet e urgjences dhe ne praktiken klinike te vleresimit te pacienteve te tille.

giovedì 21 marzo 2019

Kriteret per diagnozen e ACO (Asthma COPD Overlap)

Edhe pse perkufizimi i ACO (eng. Asthma COPD Overlap) mund te kerkoje permiresime te metejshme bazuar ne te dhenat qe do dalin nga studimet, duket se po arrihet ne nje konsensus. Kriteret e meposhmte jane paraqitur ne nje publikim te kryer tek European Respiratory Journal ne 2016 dhe perfshijne kritere te medha dhe kritere te vogla.

mercoledì 13 marzo 2019

Intoksikimi nga Vitamina A

Marrja e suplementeve te vitamines A eshte e rendesishme per te parandaluar verberine ne disa zona te caktuara ku ka mungesa ushqimesh me vitamine A.