martedì 21 maggio 2019

Receptoret Muskarinike te Acetilkolines ne Pulmon

Receptoret muskarinike te acetilkolines bejne pjese ne familjen e receptoreve te lidhur me proteinen G. 

Ekzistojne 5 nentipe te receptoreve muskarinik te acetilkolines (M1-M5). Nga keto 5 nentipe, M1,M2 dhe M3 jane te pranishme ne pulmon. 

mercoledì 15 maggio 2019

Temybric Ellipta - Terapi Triple ne BPKO (SPOK)

Me 26 prill 2019, Agjensia Europiane e Barnave (AEB) miratoi Temybric Ellipta, terapi triple per Bronkopneumopatine Kronike Ostruktive, BPKO (njohur ndryshe edhe si Semundje Kronike Pulmonare, SPOK). Me poshte shkurtimisht disa detaje mbi ilacin:

martedì 14 maggio 2019

Furosemidi - Vecorite Farmakologjike

Njohur ndryshe edhe si: Lasix (Emri Lasix e ka origjinen nga "Last six hours" qe do te thote zgjat 6 ore sepse efekti plotesohet brenda kesaj kohe)

Imazhi: PubChem Database
(Me ngjyre gri: Karboni (C), me ngjyre te bardhe: Hidrogjeni (H), me ngjyre te verdhe Sulfuri (S), me ngjyre te kuqe Oksigjeni (O), me ngjyre blu Azoti (N)

giovedì 2 maggio 2019

Kalkuloze e Kolecistes [Imazhe Klinike]

Kolikat biliare dhe kolecistiti jane pjese e semundjeve te rrugeve biliare.  Ato shkojne nga format e heshtura te kalkulozave deri tek format me simptomatike kur guret kalojne ne rruget biliare.