sabato 7 settembre 2019

Nintedanib - Shenime mbi Ilacin

Mekanizmi I veprimit: Inibitor i Tirozin Kinazes

Doza e Aprovuar: 150 mg dy here ne diteEfekte anesore te zakonshme: diarrea

Metabolizmi: kryesisht ester cleavage (mekanizem ku esteret kthehen ne acid karboksilik dhe alkol me ane te reaksionit me uje dhe nje baze), me pak nga CYP 3A4

Kujdes: Rrezik si per gjakderdhje ashtu edhe per tromboze arteriale; rrezik per perforim gastrointestinal (i rralle); duhet te shmangen ilacet antikoagulante dhe protrombotiket

Analiza: Kerkon monitorim te funksionit hepatik

Strategji klinike per te minimizuar efektet anesore: perdorimi i agjenteve antidiarre, ulje e perkohshme e dozes ne 100 mg 2 here ne dite


Informacione te shkeputura nga shkrimi:
- Dan L. Longo. Idiopathic Pulmonary Fibrosis. NEJM 2018; 378: 1811 – 1823

Per me teper lexoni:
- PubChem mbi Nintedanib [Link]
- Takashi Ogura et al. Safety and pharmacokinetics of nintedanib and pirfenidone in idiopathic pulmonary fibrosis. European Respiratory Journal 2015 45: 1382-1392 [Link ne PDF]


"Vetem me i mencuri dhe me budallai i njerezve nuk ndryshon kurre"
(Confucius)