venerdì 17 gennaio 2020

Kreatin Fosfokinaza (Kreatin Kinaza, CK) [Analiza Laboratori]

Kreatin fosfokinaza eshte enzime themelore per energjine qelizore


Ekzistojne 3 lloje izoenzimash:
- CK-MM (muskulare)
- CK-MB (kardiake)
- CK-BB (cerebrale)

Izoenzima MB eshte nje nder markatoret kardiake (jo aq specifike sa  troponina). Rritet ne rastet e infarktit te miokardit dhe ndihmon ne diagnoze.

Izoenzima MM rritet ne raste te demtimeve nga shtypja, konvulsionet dhe hipertermia malinje